Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aleșii caută în continuare "gaura bugetară". Când va fi chemat Dacian Cioloș la raport

Comisiile din Parlament care anchetează așa zisa "gaură la buget" stabilesc astăzi când îi audiază pe fostul premier Dacian Ciolos și pe o parte dintre miniștrii săi.

Aleșii caută în continuare
Comentează 0

Comisiile din Parlament care anchetează așa zisa "gaură la buget" stabilesc astăzi când îi audiază pe fostul premier Dacian Ciolos și pe o parte dintre miniștrii săi.

Până acum, deputații și senatorii din comisiile de buget au audiat mai multi secretari de stat din fostul Executiv.

În urmă cu 10 zile, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a explicat că termenul de "gaură" în bugetul de anul trecut este inadecvat și că nerealizările din buget sunt din cauza fondurilor europene.

"Nu folosesc termenul gaură, sunt responsabil. Bugetul pe 2016 a fost operat politicianist. S-a dorit evitarea termenului de rectificare negativă. Nu există explicaţie tehnică pentru estimarea eronată. Nu au furat banii, dar s-au comportat politicianist. Ne-am întrebat de ce s-au operat rectificari pozitive. Si atunci nu am gasit decat un singur raspuns. Au vrut sa evite rectificarea negativa, pentru ca ar fi transmis ca nu gestioneaza eficient banii", a declarat Viorel Ștefan la Realitatea TV.

În paralel, Curtea de Conturi a început auditul la Ministerul Finanțelor în legătură cu suma de 10 miliarde de lei care nu s-a mai regăsit în veniturile din bugetul de anul trecut, celebra "gaură" bugetară reclamată de şeful PSD, Liviu Dragnea.

Fostul prim-ministru Dacian Cioloș și foști membri ai Guvernului tehnocrat au publicat un text în care răspund la acuzațiile aduse în legătură cu execuția bugetară a anului 2016:

"Răspunsuri pentru Comisia despre nimic

Cele mai frecvente întrebări privind situația execuției bugetare din 2016.

În urma mai multor afirmații fără temei apărute în spațiul public, legate de execuția bugetară a anului 2016, fostul Prim-ministru Dacian Cioloș și foștii membri și consilieri de specialitate ai Guvernului au formulat unele răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind modul în care au fost gestionate veniturile și cheltuielile bugetare în timpul mandatului:

- Nu există nicio „gaură” în bugetul anului 2016. Dacă o astfel de „gaură” ar fi existat, aceasta ar fi trebuit să aibă un impact asupra deficitului. Am încheiat însă anul cu un deficit de 2,6%, mai mic decât cel estimat inițial de 2,8%.

- În 2015, Guvernul Ponta a estimat că în 2016 ar putea fi încasate 12,3 miliarde de lei din fonduri europene. Estimarea s-a dovedit a fi total nerealistă în condițiile în care programele europene de finanțare erau blocate sau mult întârziate.

- Dacă ne uităm la tot ceea ce a primit România în 2016, se poate spune că am avut un record de încasări, cu peste 7 miliarde euro, cea mai mare sumă primită de la aderare până în prezent într-un singur an.

- Atunci când se face o rectificare bugetară, se iau în calcul în special veniturile fiscale. Ori, la capitolul venituri fiscale, chiar dacă am început anul cu reduceri de taxe - respectiv reducerea TVA de la 24 la 20%, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, reducerea taxei pe stâlp, etc. - am reușit să realizăm încasările programate.

- Datele privind evoluția economică și situația încasărilor bugetare din veniturile fiscale ne-au permis o nouă rectificare în luna noiembrie. Prin această rectificare au fost alocate sume suplimentare în valoare de cca. 287 milioane lei și au fost alte redistribuiri între ministere, acolo unde erau imperios necesare (agricultură, dezvoltare locală, sănătate, asistență socială, etc.).

- Nerealizarea unor venituri bugetare estimate în 2016 nu are un impact negativ asupra bugetului din 2017. Cei care afirmă că din veniturile prognozate și nerealizate în bugetul pentru 2016 ar fi putut face în 2017 spitale, autostrăzi, majorări de salarii și pensii, fac afirmații pur propagandistice, fără legătură cu regulile de execuție bugetară.

- Nu am lăsat nicio moștenire grea actualului guvern. Dimpotrivă, le-am ușurat povara fiscală prin rambursări mai mari de TVA (1 miliard de lei în plus) și le-am creat condiții favorabile pentru a încasa mai mulți bani europeni în 2017".

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite