Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Alertă în Covasna! Există riscul de rupere a unui dig, dar localnicii refuză evacuarea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, joi, că în zona Baraolt din judeţul Covasna există în continuare riscul de rupere a digului şi că în localitatea Căpeni s-a reuşit cu greu evacuarea unui număr mic de localnici, deoarece foarte mulţi refuză să plece.

Alertă în Covasna! Există riscul de rupere a unui dig, dar localnicii refuză evacuarea
Comentează 0

"În zona Baraolt există în continuare riscul de rupere a digului, se fac evaluări la acest moment. Apa este în scădere, dar riscul nu este eliminat. Cu greu s-a reuşit pe parcursul nopţii evacuarea unei părţi mici din populaţie. Foarte mulţi au preferat să rămână în zona de risc şi nu înţeleg că dacă se rupe digul se pot transforma în victime", a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

Întrebat dacă se va lua decizia evacuării forţate a oamenilor, Arafat a spus că o astfel de hotărâre ar trebui luată în comitetul local sau judeţean şi că toată lumea este "ezitantă" să ia astfel de decizii, chiar dacă DSU a recomandat evacuarea forţată.

"Pe viitor trebuie evitată situaţia ca populaţia să rămână în zona de risc si noi să păzim şi să îi evacuăm când se rupe digul", a afirmar Raed Arafat.

Apele râului Olt au trecut peste dig, în unele porţiuni, dar nu există gospodării inundate, apa ajungând la o distanţă de aproximativ 800 de metri de prima casă, drumurile fiind însă inundate.

Stare de alertă în Covasna, din cauza inundaţiilor. Peste 300 de locuitori din satul Căpeni au fost evacuaţi azi-noapte din cauza pericolului major. Digul de protecție care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în comuna Baraolt, riscă să se rupă. Autorităţile au decis evacuarea a 130 de locuinţe din apropiere. Potrivit ISU, există posibilitatea ca digul de protecție din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii.

La faţa locului, sunt mobilizaţi circa 40 de angajaţi ai ISU, 25 de pompieri voluntari şi aproape 30 de jandarmi şi poliţişti şi se aşteaptă suplimentarea forţelor cu efective ale ISU Mureş şi Bacău, care vor veni cu microbuze şi autocamioane pentru a ajuta la acţiunile de evacuare.

Măsura de evacuare a fost pusă în aplicare pe baza deciziei Primăriei Baraolt, Prefecturii Covasna, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Sistemului de Gospodărire a Apelor, după ce specialiştii au avertizat că există riscul ruperii digului de protecţie contra inundaţiilor, din cauza unei viituri ce ar putea să se producă în următoarele ore pe Râul Olt.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite