Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Alberta, fata cu piercing în limbă

Alberta, fata cu piercing în limbă
Comentează 0

P(r)oza zilei: Alberta, fata cu piercing în limbă

(Remake după Dino Buzatti)

Provocatoarea Alberta îmi reamintește destinul unui tânăr, să-i spunem B. și despre care Dino Buzatti povestea că în tinerețile lui s-a angajat mus (ucenic) pe un vapor și încă din prima lui noapte (cu lună plină, desigur) pe mările lumii a observat în siajul vaporului un pește imens, ce îi urmărea necontenit.

Curios, tânărul nostru i-a întrebat pe marinari care e treaba cu acel pește ce se tine mereu în urma vaporului și atunci un bătrân lup de mare i-a explicat că, deși nici unul dintre ei nu îl vede, acel pește există, totuși, dar numai pentru el, și se numește Colombre și din acest moment va urmări ca o piază rea vaporul, atrăgând accidente și nenoroc, până ce ambarcațiunea se va scufunda și rechinul îl va devora pe tânăr.

După ce a cumpănit îndelung la cele spuse de bătrânul marinar, B. s-a hotărât să debarce în primul port ce le-a ieșit în cale și s-a întors apoi în orașul său de la poalele munților și a devenit om de afaceri. S-a căsătorit, a avut copii și odată la câțiva ani mergea împreună cu familia să-și petreacă la mare concediile. Și, de fiecare dată, observa uluit, cum de dincolo de linia orizontului, peștele lui, rechinul, cașalotul, delfinul, saltă pe valuri și îl așteaptă nerăbdător ...

Anii au trecut, copiii au crescut, soția l-a mai înșelat (din plictiseală), a mai trădat-o și el (din monotonie), partenerii de afaceri i-au mai tras câte-o țeapă, (și nici el nu s-a lăsat mai prejos), numai delfinul i-a rămas mereu statornic și credincios, săltând pe valuri dincolo de linia orizontului și așteptându-l nerăbdător.

Și atunci, într-un anotimp târziu, ”sătul de zile”, cum ar spune Ecleziastul, eroul nostru și-a luat rămas bun de la familie, și singur, de astă dată, s-a dus la mare, la întâlnirea cea mare. A închiriat o barcă și într-o noapte, cu lună plină, desigur, a pornit să vâslească spre linia orizontului.

Când a ajuns în fața rechinului, îmbătrânit de acuma și el, acesta abia a mai putut să exclame încet: -”Ai ajuns, în sfârșit!” și a deschis o gură imensă și pe limba lui se afla o perlă, mare cât o portocală. Personajul nostru a luat fericit perla în mână și delfinul și-a dat ușurat duhul și s-a cufundat în apele mării.

După o vreme, marinarii ieșiți cu năvoadele la pescuit au găsit o barcă plutind în derivă pe valuri. Iar în fundul bărcii se afla un schelet albit de atâta stat în soare și care ținea în oasele mâinii drepte o piatră rotundă. Mare cât o portocală ...

 

P(r)ozeur: Vasile de Zarand

 

Galerie foto - Artist fotograf: Alexander Stancovschi

I

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare