Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„EDUCAȚIA FIZICĂ ȘI SPORTUL – PREZENT ȘI PERSPECTIVE”, EDIȚIA A XVII-A

„EDUCAȚIA FIZICĂ ȘI SPORTUL – PREZENT ȘI PERSPECTIVE”,   EDIȚIA A XVII-A
Comentează 0

              La sfârșitul săptâmânii trecute s-a desfășurat a XVII-a ediție a manifestării științifice internaționale „EDUCAȚIA FIZICĂ ȘI SPORTUL – PREZENT ȘI PERSPECTIVE”, eveniment organizat de Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad.

            Manifestarea, rezultatul unui proiect sprijinit și în acest an de Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean a avut ca parteneri: Colegiul Național ”Moise Nicoară”, Universitatea ”Aurel Vlaicu”, „Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”, Inspectoratul Școlar județean, Fundația Moise Nicoară, Asociația Județeană de Oină, Asociația Club Sportiv Experiența Multisport, Centrul de Plasament Oituz .

            La deschiderea lucrărilor domnul profesor Cirin Marius, președintele asociației, a făcut o scurtă istorie a edițiilor anterioare și a arătat necesitatea acestui gen de eveniment în contextul actual, cînd practicarea exercițiului fizic este în centrul preocupărilor multor state dezvoltate.

            S-a  ținut un moment de reculegere în memoria colegilor și prietenilor plecați dintre noi: profesorii Terezia Bontea și Iulian Vuia, alpinistul Zsolt Torok, un obișnuit al sesiunii, domnul Aurel Ardelean, rector al  Universității de Vest ”Vasile Goldiș”, care a sprijinit de-a lungul timpului acest eveniment.

            Au luat cuvântul din partea  partenerilor la proiect, doamna profesor doctor Diana Achim, director al Colegiului Național „Moise Nicoară”, gazda acestei manifestări, domnul Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, domnul conferențiar univ. dr. prorector Teodor Cilan, Universitatea ”Aurel Vlaicu”, profesor Rodica Lucian, inspector de specialitate, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean, domnii conf. univ. dr. Schmidt Francisc, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” și  Octavian Lupei, Asociația Județeană de Oină, membrii în echipa de proiect și fondatori ai acestei tradiționale manifestări.

            A fost lansat numărul 32 al revistei Olimpia, publicație editată de Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad, care încearcă să cuprindă în paginile ei aspecte cât mai noi și mai variate din domeniul activităților fizice.

            Membrii Asociației Educatorilor de Educație Fizică și Sport din municipiu Senta, Serbia, profesorii Latinyák Euridiké, președinte al acestei asociații, Popov Danilo, consilier județean-probleme de sport, Halász Jelena, Jankelics Zsiros Aniko, au vorbit participanților despre  Importanța și rolul Asociației profesorilor de educație fizică și sport din Senta în implementarea programelor sistemului sportiv școlar.

Asociația Ungară de Mediball, compusă din șase instructori conduși de directorul István Szilágyi, a încântat asistența în momentul  Inovația în  sport- MediBall și Sincronizare.

Participanții au asistat la un număr de virtuozitate și măiestrie sportivă care a șters granița dintre sport și artă.

Arădeanul Sorin Babii, campionul olimpic de la Seul și antrenorul lui  Alin Moldoveanu, campion olimpic la tir sportiv la Londra în 2012, a făcut o adevărată călătorie în lumea fascinantă a acestui sport.

            Participant la șase ediții a Jocurilor Olimpice, cu rezultate de excepție la marile competiții mondiale, Sorin Babii, a reușit să capteze auditoriul cu pledoaria sa despre seriozitate, muncă, pasiune și dăruire în vederea obținerii performanței.

            În semn de înaltă prețuire pentru activitatea depusă în domeniul sportiv, organizatorii i-au acordat Diploma de Excelență.

            Lectori din Corpul European de Solidaritate, au abordat proiectul Promovează Sportul, în care sunt implicați în Arad, douăzeci de voluntari străini.

Au urmat comunicări interesante despre teoria și practica domeniului susținute de specialiști din județul Arad și din țară.

            În a doua zi a manifestării delegația din Serbia a asistat la Maratonul, Semimaratonul și Crosul Aradului și la un meci de handbal de înaltă factură tehnică între juniorii III ai echipelor HC Beldiman și LPS Banatul Timișoara.

            Cu prilejul acestei sesiuni de comunicări științifice s-au stabilit bazele unui acord de parteneriat între Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad și Asociația Educatorilor de Educație Fizică și Sport din Senta, prin care tineri din cele două țări să participe la diferite evenimente educative și sportive, organizate de una dintre entități.

Mai menționăm că prin grija Consiliului Județean,  delegația din Serbia a reușit să facă un tur turistic al Aradului, fiind impresionată de frumusețea clădirilor și locurilor vizitate.

            În finalul acestor rânduri, echipa de proiect consideră că și această ediție a manifestării „Educația Fizică și Sportul-prezent și  perspective” și-a atins obiectivul propus, reușind să pună în evidență valorile perene ale culturii fizice.

 

Responsabil de proiect:

Prof. Marius Cirin

 

 

 

 

 

 

Galerie foto (59)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite