Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Acțiuni împotriva coronavirusului la nivelul Județului Arad

Acțiuni împotriva coronavirusului la nivelul Județului Arad
Comentează 0

INFORMARE DE PRESĂ

La nivelul Județului Arad, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și  Conducere a Intervenției, în centrele de carantină erau cazate, în această dimineață la ora 9.00, 58 de persoane. Numărul total al persoanelor care au încheiat perioada de carantină de 14 zile este de 1381. În ceea ce privește persoanele izolate la domiciliu, acestea sunt în număr de 2244, în timp ce numărul total la zi al persoanelor pentru care s-a încheiat perioada de izolare la domiciliu este 6848.

***

Polițiștii arădeni, alături de jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali acționează integrat în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. Astfel, pe parcursul zilei de ieri, 11.06.2020, polițiștii arădeni au verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse în această perioadă în cazul a 2113 persoane și 6 societăți comerciale sau persoane fizice autorizate.

În contextul stării de alertă, poliţiştii arădeni au aplicat o sancțiune contravențională pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, în valoare de 2500 lei,  respectiv o sancţiune pentru nerespectarea măsurilor privind izolarea la domiciliu, în valoare de 1000 lei.

În decursul a 24 de ore (11.06, ora 7.00 – 12.06, ora 7.00), jandarmii arădeni au verificat 308 persoane cu privire la respectarea măsurilor de autoizolare la domiciliu.

Nu a respectat izolarea la domiciliu, deși vărul său fusese sancționat pentru aceeași abatere în urmă cu doar câteva zile

 

Joi, 11 iunie, a.c., în jurul orei 13.45, un echipaj de jandarmi a depistat un bărbat de 22 de ani care nu a respectat măsurile de izolare la domiciliu impuse de autoritățile competente, în urma întoarcerii acestuia din străinătate. Bărbatul a fost depistat în fața unui magazin alimentar dintr-o localitate din Județul Arad. La vederea jandarmilor, bărbatul a încercat să-i evite.

         Având în vedere comportamentul suspect al acestuia, jandarmii i-au solicitat să se legitimeze, iar în urma verificărilor procedurale efectuate, au constatat că pe numele lui este emisă o alertă de tip ,,coronavirus asociat” și avea obligația legală să stea în izolare la domiciliu 14 zile. Bărbatul le-a spus jandarmilor că are cunoștință despre prevederile legale privind respectarea măsurii de  izolare la domiciliu, însă a considerat că nu va pune pe nimeni în pericol în plimbarea sa, deși, în urmă cu doar câteva zile, un văr de-al său, tot din aceeași localitate, a fost depistat de jandarmi în aceleași condiții. Jandarmii au întocmit acte de sesizare necesare organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,zădărnicirea combaterii bolilor conform Codului Penal.         

       Bărbatul a fost condus la un centru de carantină, unde va sta următoarele 14 zile, cu obligația de a suporta cheltuielile de carantinare.

        Pe timpul activităților desfășurate la fața locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona și nu a permis bărbatului să intre în contact cu alte persoane, iar pentru transportul acestuia la centrul de carantină, a fost solicitat în sprijin un echipaj de pompieri, din cadrul ISU Arad.

 

 

Polițiștii locali arădeni, asigurând cu un efectiv de 48 de cadre și 20 mijloace auto mai multe tipuri de activități legate de prevenirea răspândirii COVID-19 și aplicării prevederilor din legislația specifică stării de alertă, au verificat, în intervalul 11.06, ora 7.00 – 12.06, ora 7.00, 180 persoane față de care s-a instituit măsura izolării la domiciliu. În urma tututor activităților efectuate, au aplicat două avertisemente pentru nerespectarea art. 65, lit. h din Legea nr. 55/2020, respectiv nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor.

***

 

În contextul stării de alertă, polițiștii acționează, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la normele şi restricţiile legale specifice. Mesajul lor este:

Obiectivul nostru este siguranța cetățeanului.

Multumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!”

 

***

Documentele  oficiale emise la nivel național în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secțiuna Hotărâri și legislație.  Amintim că o altă pagină web ce cuprinde informații de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus este www.cnscbt.ro. (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).

 

Biroul de presă                                                                                               12.06.2020

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite