Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Acțiuni împotriva coronavirusului în județul Arad

Acțiuni împotriva coronavirusului în județul Arad
Comentează 0

INFORMARE DE PRESĂ

Secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului, domnul Ovidiu Burdușa, s-a aflat şi astăzi în zona de frontieră din judeţele Arad şi Timiş, ieri fiind prezent în punctul de trecere a frontierei de stat Nădlac I, iar apoi într-un centru de carantină din judeţul Arad. Secretarul de stat a fost mulţumit de condiţiile oferite de centrul de carantină pentru cetăţenii faţă de care s-a instituit această măsură preventivă. A vorbit cu persoane aflate în carantină, precizându-le căpot apela la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, la Ministerul Muncii sau la ambasadele şi consulatele zonelor în care merg pentru a afla informaţii importante privitoare la drepturile de care beneficiază atunci când lucrează în străinătate.Toate acesteinformații sunt cuprinse în campania „Fii responsabil” a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi pot fi consultate pe site-ul www.diasporahub.ro.

 

Din delegație a mai făcut parte și domnul senator Viorel Badea, președintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, domnul Mihai Dinu Gându, director al Direcției Disapora din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și domnul Mihai Dohotar, consilier în cadrul Departamentului. În cursul zilei de sâmbătă, membrii delegaţiei s-au aflat în punctul de trecere a frontierei Nădlac I, unde au stat de vorbă cu români care plecau din ţară, înmânându-le broşurile campaniei şi încurajându-i să apeleze la instituţiile nominalizate mai sus în cazul oricăror probleme.Scopul campaniei derulată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este ca românilor care lucrează în străinătate să le fie respectate drepturile, cum ar fi semnarea unui contract în limba română sau într-o limbă pe care să o cunoască, să călătorească şi să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de maximă siguranţă.

 

 

 

 

 

 

 

***

La nivelul Județului Arad, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și  Conducere a Intervenției, în centrele de carantină erau cazate, în această dimineață la ora 9.00, 271 persoane. Numărul total al persoanelor care au încheiat perioada de carantină de 14 zile este de 982. În ceea ce privește persoanele autoizolate la domiciliu, acestea sunt în număr de 154, în timp ce numărul total la zi al persoanelor pentru care s-a încheiat perioada de autoizolare la domiciliu este de 3703.

 

***

Ordonanțele Militare precum  și alte documente oficiale emise în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secțiuna Hotărâri și legislație.  Amintim că o altă pagină web ce cuprinde informații de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus este www.cnscbt.ro. (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).

***

 

Pe parcursul zilei de ieri și până azi dimineață, polițiștii arădeni au verificat 151 persoane și 17 societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor de izolare. Nu au fost aplicate amenzi contravenționale pentru nerespectarea restricțiilor de circulație și nici nu au fost întocmite dosare penale noi pentru încălcarea regimului de carantină sau alte fapte circumscrise infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

 

În același interval de timp, jandarmii arădeni au verificat 50 de persoane cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, fără să constate abateri. Nu au fost aplicate amenzi contravenționale pentru nerespectarea restricțiilor de circulație și nici nu au fost întocmite acte premergătoare ale procesului de urmărire penală pentru eventuale încălcări ale regimului de carantină sau pentru alte fapte circumscrise infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

 

 

 

***

Polițiștii locali arădeni, asigurând cu un efectiv de 44 de cadre și 17 mijloace auto mai multe tipuri de activități legate de prevenirea răspândirii COVID-19 și aplicării prevederilor ordonanțelor militare, au legitimat și verificat, într-un interval de 24 de ore (perioada 09.05.2020, ora 7.00 – 10.05.2020, ora 7.00),  624 de persoane, fără să aplice amenzi contravenționale pentru eventuale încălcări ale restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare.

 

Direcția Generală Poliția Locală Arad asigură pe perioada stării de urgență paza centrelor de carantină, paza și ordinea publică în zona centrului destinat găzduirii persoanelor fără adăpost din strada Voinicilor, precum și supravegherea traficului  la coborârile de pe autostradă. De asemenea, polițiștii locali arădeni asigură verificarea locurilor unde au fost semnalate cazuri de infectare și participă, împreună cu efectivele M.A.I. sau individual, în filtre și activități de verificare a respectării ordinii publice și prevederilor ordonanțelor militare.

 

***

Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională. Recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, vă reamintim că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Vă rugăm să râmâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

 

Biroul de presă                                                                                               10.05.2020

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite