Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aceasta ar putea fi următoarea ţară care intră în UE. România se opune

Uniunea Europeană va semna săptămâna viitoare un acord cu Kosovo, care va deschide calea aderării sale la blocul comunitar, deşi unele state membre UE, inclusiv România, nu au recunoscut independenţa sa faţă de Serbia, au declarat oficiali citaţi de Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina online. 
 

Aceasta ar putea fi următoarea ţară care intră în UE. România se opune
Comentează 1

Această decizie, care ar putea ajuta de asemenea la apropierea Serbiei de UE, ar putea provoca îngrijorarea unor state membre UE, care se confruntă cu mişcări separatiste interne. Spania, Ciprul, România, Grecia şi Slovacia nu au recunoscut Kosovo după separarea sa de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce majoritatea etnică albaneză a dus o luptă de gherilă împotriva Belgradului.

Cu toate acestea, statele respective au autorizat în trecut UE să demareze negocieri cu Kosovo, pentru a ajuta la calmarea tensiunilor naţionaliste din Balcani.

Kosovo a încheiat în iulie 2014 negocierile cu UE în vederea unui Acord de Stabilizare şi Asociere, un pas pe calea unei eventuale aderări la UE, care îi poate aduce beneficii economice. 

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, şi comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn, vor semna acordul săptămâna viitoare, au declarat marţi oficialii citaţi. Acesta ar urma să intre în vigoare anul viitor.

"Semnarea acordului va consolida perspectiva europeană a Kosovo şi va ajuta la stabilizarea internă", a precizat un oficial european.
Citește continuarea pe Gândul
 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite