Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

A fost sau n-a fost ... BREAKING NEWS la Atrium Mall ?!

A fost sau n-a fost ... BREAKING NEWS la Atrium Mall ?!
Comentează 2

Se întâmplă să auzi din când în când pe câte un contemporan exclamând: - Viața mea e un roman! Și omul are și nu are dreptate. Are dreptate atunci când afirmă că după viața lui s-ar putea scrie un roman, dar nu are dreptate atunci când sugerează că numai după viața lui s-ar putea scrie un roman. Căci după viața fiecăruia dintre cele 7 miliarde de pământeni s-ar putea scrie ROMANUL, s-ar putea depăna cel puțin povestirea, dar cu o singură condiție: să existe ROMANCIERUL, POVESTAȘUL, care să sesizeze nucleul tare (semnificativ) al existenței noastre și apoi să desfășoare firul epic al întâmplărilor. Iar atunci când este vorba nu despre literatură, ci despre film, acestui porfesionist i se spune SCENARISTUL.

În lipsa unui scenariu autentic, oricât ar fi de plin de idei regizorul și oricât de valoroși actorii, după un sfert de oră de mâncat floricele de porumb, spectatorii se vor plictisi și vor începe să butoneze telefoanele. (Căci nu dă bine să părăsești sala de cinema, nu?!). Și acesta cred că este păcatul filmului BREAKING NEWS, regizat de Iulia Rugină și ce a avut avanpremiera în seara de marți, 26 septembrie, la Cinema City din Atrium Mall.

Filmul începe în forță, cu decesul unui cameraman de televiziune care, în goana după Breaking News-uri, a murit într-un incendiu declanșat într-o fabrică bucureșteană. În aceste împrejurări reporterul împreună cu care făcuse până atunci echipă (jucat verosimil de Andi Vasluianu), pleacă la Constanța, în orașul de baștină al cameramanului, cu intenția de a face un mic reportaj despre viața defunctului. Dar de aici inainte  în film nu se mai petrece aproape nimic. Rudele cameramanului refuză colaborarea și doar fiica lui, o adolescentă rebelă (interpretată credibil de către tânăra Voica Oltean) acceptă până la urmă să dea un sincron.

Ce ar fi trebuit să se petreacă în film, pentru a-mi stârni mie interesul, eu unul, ca spectator, nu am habar, pretind însă ca regizorul + scenaristul să nu-mi dea voie să mă plictisesc preț de o oră și jumătate. Mai ales atunci când își intitulează filmul BREAKING NEWS, într-o Românie în care sintagma aceasta o citim zilnic de câteva ori pe burtierele televiziunilor, iar uneori chiar o trăim pe pielea noastră.

Cum, bunăoară, mi s-a întâmplat mie, când, în urmă cu trei luni de zile am fost chemat împreună cu un coleg, cameraman la TVR, de către un alt coleg (cameraman la PRO TV) să mergem la un accident pe Autostrada Arad - Timișoara, unde tocmai se răsturnase un TIR  plin cu boabe de porumb și toată încărcătura se împrăștiase pe autostradă.

Apropiindu-ne de locul accidentului, Vasile Obșitoș, cameramanul de la TVR, a parcat mașina pe banda de avarii și apoi a început să filmeze (iar eu să fotografiez) TIR-ul răsturnat în șanțul de lângă autobandă și porumbul împrăștiat pe șosea. Numai că în momentul imediat următor din direcția Nădlac au venit în trombă trei autoturisme, care au început să derapeze pe covorul de boabe așternut pe șosea iar primul autoturism a alunecat în partea dreaptă și l-a strivit de macara pe muncitorul de la întreținere autostrăzi, ce se afla la locul nepotrivit în acel moment nepotrivit. Atunci din autoturism (cu numere de Marea Britanie și volan pe dreapta) s-a dat jos o matahală de  rom, care privea îngrozit la ceea ce (i) se întâmplase. Bineînțeles că noi fotografiam și filmam toată scena. Acum să încercăm să vedem prin ochii speriați ai (r)omului, ce se petrecuse:

(R)omul a traversat liniștit toată Europa, din Anglia și până la intrarea în România, trecând fără incidente de pe o autostradă pe alta. Și, deodată, în apropiere de Arad, se pomenește că șoseaua este plină de boabe de porumb, pe care mașina patinează ca pe gheață și apoi strivește de o macara un muncitor în salopetă. Pare ceva ireal, absurd! Dar absurdul, în toată iraționalitatea lui, abia apoi se manifestă. Căci, în momentul în care șoferul speriat se dă jos din mașină, observă, complet descumpănit, că este filmat de doi cameramani. ( Spre norocul meu, pe mine nu m-a observat). Și atunci face ceea ce cred eu că ar fi făcut orice OM (rom, român, țigan, englez sau neamț) în acea situație: adică începe să urle disperat și să le care pumni în spate cameramanilor strigând: - Da' voi de unde ați răsărit automat aici ?!

Adică, intrând în România, (r)omul a intrat cu mașină cu tot, direct în ABSURDISTAN, unde, atunci când ai nenorocul să provoci un accident mortal, pe autostradă, în secunda doi, ieșiți din pământ sau parașutați din cer, doi cameramani te și filmează?!

Ce scenă de roman! Dar unde o fi romancierul care s-o scrie? Sau barem scenaristul!

 

Vasile Zărăndan 

Galerie foto (36)


Scrie un comentariu

trimite