Vremea Romania, Arad 10°C

Stiri Arad

A doua zi de inundație la Șicula și proiect European pe cale sa se piardă

A doua zi de inundație la Șicula și proiect European pe cale sa se piardă
Comentează 0

Primarul comunei Şicula, Aurel Radiţa spune că " În urma ploilor de sâmbătă noaptea am avut o sesizare pe raza localității Gurba-Colonie unde pe o distanță de 200 de metri am avut inundație pe o stradă, pe care am rezolvat-o în câteva ore. 

Sâmbătă am fost prezent la Șicula pentru a inspecta străzile asfaltate fiind acolo chiar în timpul ploilor. Duminică am fost prezent la Șicula pe strada inundată pentru a interveni și acolo, deoarece avem probleme din cauza faptului că e mai joasă față de drumul principal și odată cu ploile torențiale, apa s-a adunat. 

Ieri am continuat să scoatem apa cu o motopompă și am împrăștiat piatră pentru a ridica nivelul  drumului. Situația în sine poate fi rezolvată în cazul în care cei de la Compania Națională de drumuri cu filiala în Timișoara vor înțelege că este necesar să se adâncească nivelul podețului de subtraversare a apei pluviale care traversează pe sub drumul național ce leagă Șicula de Ineu. 

Din 2013 am făcut o sesizare către dânșii prin adresa 976/03.04.2013, însă am primit un răspuns ambiguu. În urma situației ivite vom face din nou o sesizare companiei pentru a rezolva problema; în paralel vom anunța și instituția prefectului. 

Așa cum am spus, am fost nevoiți să scoatem și câteva podețe spre Gurba pentru a degaja apele blocate sub ele, dar problema rămâne la podețul de sub șoseaua națională. 

Asigur cetățenii care au proprietăți acolo că în cel mai scurt timp vom monta alte podețe din tuburi, dar de dimensiuni mai mari pentru a nu mai avea probleme în zona respectivă. Astăzi am comandat 50 de tuburi pentru Șicula dintre care 8-9 vor fi montate în locul celor scoase.

Referitor la drumul agricol, în urma ședinței de consiliu local de joia trecută pe ordinea de zi, aveam și acest proiect cu finanțare europeană, Drum Agricil ce va lega satele Chereluș de Gurba. 

Câțiva dintre consilieri nu au votat favorabil, dorind să asfaltăm un drum agricol de la Șicula. 

Menționez că nu poate fi realizat acest lucru, deoarece nu va fi aprobată finanțarea, Șicula fiiind racordată la șosea din toate cele patru puncte, intrare și iesire Șicula, respectiv Șicula –Chereluș DN – 79 A, Șicula –Seleuș DJ – 709, Șicula-Ineu pe DN 79 A, iar Șicula- Gurba pe DJ 709.

Uniunea Europeană ne dă bani pentru finanțare, dar sunt câteva cerințe minimale, adică acest drum trebuie să lege două localități, să fie benefic din punct de vedere economic și agricol și strategic în ceea ce privește calamitățile naturale, incendiile și alte cerințe. 

Dacă acest proiect nu va trece de consiliul local, Șicula va pierde finanțarea celor aproximativ 2 milioane de euro, bani ce ne-ar veni gratuit. Concret, UNIUNEA EUROPEANĂ NU NE VA DA BANII DACĂ PROIECTUL NU ÎNDEPLINEȘTE ANUMITE CONDIȚII. 

Pe acestă cale atrag atenția domnilor consilieri ce nu au aprobat proiectul care se vor face vinovați de pierderea finanțării, iar comuna Șicula va intra pe lista neagră a UNIUNII EUROPENE și nu vom mai primi finanțare nici pentru alte viitoare proiecte." a încheiat primarul Radița.

Galerie foto (52)

Scrie un comentariu

trimite