Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

4 Moduri simple prin care poți avea grijă de mașina în sezonul rece

4 Moduri simple prin care poți avea  grijă de mașina în sezonul rece
Comentează 0

Iarna este unul dintre sezoanele care vin la pachet cu numeroase provocari pentru soferi, care se vad nevoiti in fiecare an sa isi pregateasca masinile in mod corespunzator, astfel incat sa aiba parte de performante de condus cat mai ridicate, dar si de deplasari cat mai sigure. Provocarile iernii reies in principal prin temperaturile scazute dar si prin carosabilul umed si alunecos, acoperit adesea de zapada sau gheata. Dincolo de aceste lucruri insa, anumite componente ale masinii sunt mai vulnerabile in aceasta perioada, astfel ca o verificare temeinica a acestora este o decizie ce te poate scuti de numeroase batai de cap in timpul sezonului rece.

Oricat de dramatice ar putea parea insa lucrurile, vestea buna este ca exista o multime de pasi pe care ii putem urma si care ne pot fi de un real ajutor in intretinerea corespunzatoare a masinii in sezonul rece. Iata asadar 4 lucruri carora este recomandat sa le acorzi o atentie mai aparte atat inainte de sosirea sezonului rece, cat si in timpul acestuia!

Bateria auto

Daca exista o componenta auto mai vulnerabila in acest sezon ca oricand, aceea este cu siguranta bateria auto. Din pricina temperaturilor foarte scazute, aceasta se poate epuiza mult mai devreme decat am putea preconiza, astfel ca o simpla verificare periodica a starii acesteia, te poate scuti de probleme neplacute la nivelul acestuia. Retine faptul ca in timpul sezonului rece, este posibil ca masina sa nu porneasca la prima cheie, in special daca este foarte rece. Mai mult decat atat, este important sa inlocuiesti clasicul acumulator auto cu unul nou la un interval de 4-5 ani, perioada dupa care in general o baterie se epuizeaza complet.

Placutele de frana dar si alte componente supuse uzurii

O inspectie tehnica nu este in absolut nicio circumstanta un moft, ci reprezinta una dintre cele mai simple cai prin care poti identifica daca exista sau nu probleme la nivelul masinii. Placutele de frana, crucialii rulmenti auto sau anvelopele, reprezinta doar cateva exemple de componente ce trebuie atent verificate, chiar inainte ca iarna sa isi faca simtita prezenta. Daca in urma unei inspectii reiese ca anumite componente prezinta semne de uzura, este recomandat sa le inlocuiesti cu altele noi.

Anvelopele de iarna

Probabil ca acest lucru nu mai vine ca o noutate pentru niciun conducator auto, insa anvelopele de iarna sunt unele dintre componente auto pentru care nu trebuie sa facem niciun fel de compromis. De ce? Pentru ca dincolo de aspectele legislative ce ii obliga pe soferi sa isi echipeze masinile cu acestea (lucru aplicabil doar atunci cand este zapada), pneurile de iarna sunt concepute pentru a oferi performante de condus foarte bune in conditiile sezonului rece. La acestea se aduga desigur si aspectele ce tin de siguranta si pe care doar un set de anvelope de iarna le poate asigura.

Verificarea lichidelor

Nu in ultimul rand, lichidele ce asigura buna functionare a masinii, trebuie de asemenea sa beneficieze de un plus de atentie, pentru ca ultimul lucru de care ai nevoie este sa ramai fara lichid de parbriz intr-o zi rece de iarna. Astfel, verificara nivelului lichidelor este de asemenea o decizie inteleapta ce te poate scuti de diferite batai de cap. Lichidul de frana, cel de parbriz, dar si uleiul motorului trebuie toate verificate atent in acest sezon.


Scrie un comentariu

trimite