Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

25 de ani de „Strângeri de mâini - Kézfogások”

„Consiliul Local al Oraşului Gyula din Ungaria şi Consiliul Municipiului Arad din România, călăuzite de voinţa comună de consolidare a prieteniei ce uneşte cele două localităţi, stabilesc bazele înfrăţirii acestora. În Şedinţele din 31.10.1994, ambele consilii şi-au exprimat intenţia de mai sus”.  Astfel începea acordul de colaborare între Arad şi Gyula, încheiat în data de  8 decembrie 1994, semnatarii documentului fiind primarul municipiului Arad, Cristian Moisescu şi edilul oraşului Gyula, Pocsay Gabor. Relaţia de colaborare Arad-Gyula, reprezenta un pionierat al relaţiilor transfrontaliere între comunităţi din România şi Ungaria.

25 de ani de „Strângeri de mâini - Kézfogások”
Comentează 0

Acordul de colaborare din 1994 menţiona necesitatea organizării unui şir de manifestări derulate sub genericul  „Strângeri de mâini”, primele dintre acestea fiind găzduite de oraşul maghiar între 22 şi 26 iunie 1994. 

De la acel moment  s-au scurs nu mai puţin de 25 de ani!Un sfert de secol de colaborări şi schimburi de experienţă între artişti, scriitori, şcoli, administraţii locale şi organizaţii neguvernamentale, care au dezvoltat proiecte comune în domeniul cultural, sportiv, turistic dar şi în atragerea de fonduri europene.   

Cei 25 de ani de înfrăţire au fost marcaţi mai întâi la Arad în data de 8 mai 2019, când Sala Regele Ferdinand din cadrul Palatului Administrativ a găzduit evenimentul jubiliar „Strângeri de mâini - Kézfogások” la care au fost prezenţi reprezentanţi ai  administraţiilor locale din Arad şi Gyula.  

„În numele primarului, în numele municipalităţii şi a comunităţii arădene, urez un călduros şi sincer «bun venit» oaspeţilor noştri şi de asemenea le mulţumesc pentru prezenţă şi implicare foştilor noştri colegi, din administraţia arădeană în cei 25 de ani de înfrăţire cu oraşul Gyula. Aş dori să mulţumesc tuturor celor care pe parcursul celor 25 de ani au pus câte o cărămidă la acest edificiu frumos.  Ne bucurăm  şi apreciem efortul tuturor, iar noi, la rândul nostru, lăsăm ca moştenire celor care vin după noi, să ducă mai departe, această frumoasă manifestare şi promitem, cu ajutorul lui Dumnezeu, să fim şi noi prezenţi aici, când se vor sărbători 50 de ani. Până atunci, mulţumiri din suflet tuturor, multă , multă sănatate.  Doamne ajută, să ne vedem doar la momente frumoase şi plăcute!”, a fost mesajul viceprimarului municipiului Arad, Călin Bibarţ.

„În numele Primăriei oraşului Gyula, vă salut cu mare drag cu ocazia acestui eveniment jubiliar. Pe parcursul celor 25 de ani de colaborare am fost martorii multor schimbări, dar ceea ce este cu adevărat important este  că indiferent de culoarea politică a celor care au condus cele două oraşe, am reuşit să păstram şi să ducem mai departe vaalorile care au stat la baza încheierii acordului de înfrăţire semnat acum 25 de ani. Mulţumim celor care au pus bazele acestei relaţii, dar si celor care au avut grijă că ea să se menţină vie”, a fost mesajul viceprimarului oraşului Gyula, Kónya István.

„Am prevăzut continuarea colaborării dintre teatre, vom încuraja participarea elevilor la consursurile organizate în cele două oraşe, continuăm colaborările muzicale, vom sprijini  organizaţiile civile  şi sportive, schimburile de experienţă şi colaborările în domeniul spaţiilor verzi, mai ales că oraşul Gyula a câştigat câteva premii în acest domeniu. Nu am omis dezvoltarea relaţiilor între instituţiile de învăţământ superior dar şi pe cele între grădiniţe”, a spicuit din Programul de Colaborare pentru anul 2019, viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar.

Programul de colaborare Arad-Gyula din acest an include şi organizarea la Gyula a unui eveniment jubiliar „Strângeri de mâini”. Data fixată pentru acesta este 18 iunie 2019.

 

 

 

 

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite