Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

22.32. Moment emoționant la exact un an de la izbucnirea incendiului din Colectiv

Un proiector a fost aprins duminică, 30 octombrie, la ora 22.32, în prezența a sute de oameni, la exact un an de la începerea incendiului din Colectiv. Este ultimul dintr-o serie de evenimente ce au comemorat tragedia care a luat viața a 64 de oameni. Momentul a fost transmis LIVE de Realitatea TV, care s-a aflat la fața locului, unde Rareș Bogdan a discutat cu familiile celor care au murit în urmă cu un an. 

22.32. Moment emoționant la exact un an de la izbucnirea incendiului din Colectiv
Comentează 0

Moment cutremurător în fața fostei Fabrici Pionierul, care adăpostea clubul Colectiv. Un tun de lumină a fost aprins și proiectat spre cer, la ora 22.32, exact momentul în care a izbucnit incendiul în urmă cu un an. Sute de persoane, printre care răniți și rude ale celor care au murit, au fost prezenți la fața locului.

Momentul închide o zi de evenimente de comemorare a tragediei. Tot duminică a fost dezvelit un monumetn închinat victimelor și a avut loc un marș al tăcerii, la care au participat peste 5.000 de persoane. 

22.32. Ce s-a întâmplat în cumplitul minut

La ora 22:32:00, artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena se aprind. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei.

La ora 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins, spaţiul dintre stâlpul de suţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţă tot mai mare.

La ora 22:32:26, tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.

La ora 22:32:35 suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.

Un an de la tragedie

Un marş tăcut a avut loc duminică după-amiază în memoria victimelor din Colectiv. Participanții s-au strâns în Piaţa Universităţii, de unde au plecat către Colectiv. În jurul orei 15.00 au ajuns la  clubul Colectiv.

Un monument ridicat în amintirea celor 64 de tineri care și-au pierdut viața în tragedia din 30 octombrie 2015 a fost inaugurat duminică, la ora 12,00, în piațeta din fața fostului club Colectiv.

Președintele Klaus Iohannis a vizitat duminică locul tragediei de la Colectiv. Șeful statului a declarat că românii au datoria de a nu uita tragedia și și-a exprimat speranța că politicienii au înțeles mesajul transmis de România după Colectiv.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite