Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

22 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ A APEI

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Apei!

22 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ A APEI
Comentează 0

Sloganul propus de UN – Water pentru anul acesta este: Să accelerăm schimbarea!”, nuanțat de un mesaj mai detaliat: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”.

Inspirația pentru tema din acesta an pornește de la o poveste străveche a populației Quechua din Peru, despre o păsăre colibri care a demonstrat că, un gest mărunt poate face diferența.

„Într-o zi, un incendiu puternic a izbucnit în pădure. Animalele au fugit în toate direcțiile, ca să își salveze viețile. Stăteau la marginea vâlvătăii și priveau flăcările cum se extind și cuprind întreaga pădure. Deasupra lor însă, micuța pasăre colibri zbura încontinuu, dintr-o parte în alta. Animalele nu înțelegeau ce se petrece. Zbor până spre lac să aduc apă, ca să stingem focul, le-a spus ea. Celelalte animale au luat-o în râs: nu poți tu, atât de mică, să oprești un foc atât de mare! Dar ea nu s-a dat bătută. Fac tot ce ține de puterile mele, le-a răspuns! ”

Atitudinea păsării colibri din povestea străveche trebuie să fie un exemplu pentru noi toți și să înțelegem că și cel mai mic gest contează!

Cu un gest cât de mic, putem proteja sursele de apă!

Gheorghe- Vasile Borha, Director General, Compania de Apă Arad:Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei subliniem încă o dată că misiunea Companiei de Apă Arad a fost și este să asigure servicii de alimentare cu apă și de canalizare de calitate, fără să aducă prejudicii resurselor naturale și mediului înconjurător. Prin toate investițiile care s-au făcut și se vor face în anii următori se urmărește îmbunătăţirea continuă a performanţei de mediu prin: gestionarea rațională și utilizarea durabilă a resurselor naturale, conservarea resursei naturale – apa și de asemenea îmbunătăţirea calităţii apelor evacuate. Suntem aici pentru ca arădenii să se bucure de apă curată și bună de băut și tot noi ne asigurăm că apa se întoarce curată în natură și sigură pentru mediul înconjurător.

Iustin Cionca, Președinte Consiliul Județean Arad: Astăzi, de Ziua Mondială a Apei, ne putem mândri că Aradul are o apă atât de bună de băut! Și nu este un lucru întâmplător. Este urmarea strategiei de dezvoltare a Companiei de Apă Arad. Cu fonduri locale, naționale și europene s-a muncit  pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă și de canalizare, modernizarea și construirea de noi stații de epurare și s-a investit pentru îmbunătățirea calității apei. Eu cred în parteneriatele durabile iar Compania de Apă este partenerul nostru și beneficiază de susținerea noastră. Prin lucrările de modernizare și toate investițiile pe care le facem, atât noi, Consiliul Județean, cât și Compania de Apă,  urmărim creșterea calității vieții arădenilor.

Îmbunătățirea infrastructurii de apă și de canalizare este o prioritate pentru Compania de Apă Arad iar accesarea de fonduri europene este esențială pentru dezvoltare. În total, până acum, s-au investit în lucrări de infrastructură de apă și de canalizare peste 475 milioane de lei în cadrul programelor POS Mediu si POIM. Compania de Apă Arad are, în prezent, în derulare 6 proiecte cu finanțare europeană. Prin două din aceste proiecte se intenționează achiziționarea de contoare inteligente cu citire la distanță dar și panouri fotovoltaice pentru reducerea consumului de energie si protejarea mediului. Un alt proiect vizează îmbunătățirea managementului calitativ al apelor râurilor Mureș, Criș și Tisa - prin investiții în echipamente, instalații și construcții la stațiile de epurare din patru localități: Lipova, Gurahonț, Ineu și Arad. Pe viitorul program de finanțare a infrastructurii de apă și apă uzată, Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027, se vor continua investițiile privind construirea, reabilitarea și extinderea sistemelor de apă potabilă dar și de canalizare.

 Compania de Apă Arad furnizează apă în 28 de microsisteme care cuprind 131 de localități iar sursa de apă este asigurată în majoritate din foraje subterane, realizate la o adâncimi între 30 și 250 de m, însă există și 3 surse de apă asigurate prin captări de suprafață. Una din principalele priorități ale Companiei de Apă Arad este protejarea resurselor de apă , iar în acest scop și-a stabilit ca obiective generale: îmbunătățirea gestionării resurselor de apă de suprafață și subterană și evitarea exploatării lor excesive.

Pentru îndeplinirea acestor acțiuni în anul 2023 se vor continua investițiile în infrastructura de apă și apă uzată, în vederea protejării, îmbunătățirii calității apei și a consolidării rezervelor de apă, pentru a se asigura o utilizare sustenabilă a resurselor de apă.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite