Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Populismul și extremismul sunt un pericol pentru dezvoltarea țării”

Deputatul Sergiu Bîlcea, președintele Organizației Municipale a PNL Arad, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. Acum, când ne apropiem de cumpăna dintre ani, am vorbit despre begetul pe anul viitor și scandalul care a avut loc în Parlament cu prilejul dezbaterilor pe această temă, despre anul 2024 care va fi un an electoral cu patru rânduri de alegeri, despre fondurile europene și pericolul populismului și extremismului.

„Populismul și extremismul sunt un pericol pentru dezvoltarea țării”
Comentează 3

- Domnule deputat, bugetul pe anul 2024 a fost votat de Parlament după o serie de dezbateri cu scântei. Puteți să ne spuneți care sunt prioritățile anului viitor din punct de vedere bugetar?

- După o serie de crize suprapuse în ultimii trei ani, bugetul pentru 2024 trebuie să deschidă ușa mai larg accesării fondurilor europene. În primul rând vom avea proiecte mature în PNRR, dar și proiecte care vor fi implementate din Programul Operațional Sectorial, astfel că bugetul pe 2024 trebuie să fie axat pe investiții. Un alt aspect pe care l-am susținut în cadrul votului a fost un amendament conform căruia, taxele și impozitele nu vor fi mărite. Toți avem această dorință de a majora veniturile, atât ale pensionarilor, cât și ale funcționarilor, dar este important ca taxele să nu crească pentru mediul privat. De la 1 ianuarie, pensiile vor crește cu 13,8%, iar după recalculare, la 1 septembrie 2024, vom vedea efortul financiar de care este nevoie. Pe de altă parte, vor trebui să existe anumite cumpătări ale zonei statului, pentru că nu va trebui să avem majorări de taxe și impozite.

- Și dacă tot am vorbit despre dezbaterile care au avut loc pe tema bugetului, credeți că este normal ca plenul Parlamentului să fie transformat în circ de niște personaje care fac orice să fie cât mai vizibile în spațiul public?

- Din păcate mi-a fost rușine că sunt parlamentar în ziua în care conflictul între două partide extremiste a degenerat în Parlament. Este de-a dreptul iresponsabil să-ți faci campanie electorală la modul acesta.

- Ne aflăm la sfârșitul anului, când în toate domeniile de activitate este un moment al bilanțului, v-aș ruga să punctați succint câteva dintre proiectele de lege la care ați lucrat și care au fost transformate în legi.

- Aș vrea să mă refer la legea care dă posibilitatea arădenilor să se pensioneaze cu doi ani mai devreme, fără a avea penalități. Împreună cu deputatul Glad Varga am propus această lege, și iată că astăzi, bărbații care au 63 de ani și femeile care au 61 de ani și au 30 de ani rezidența în Arad se pot pensiona cu doi ani mai devreme. Este cea mai importantă, dar grupul PNL a fost coautor la mult mai multe peroiecte legislative.

- 2024 va fi un an greu, atât din punct de vedere politic, cu patru rânduri de alegeri, cu partide populiste care sunt în creștere în sondaje, cât și din punct de vedere economic, având în vedere că războiul din Ucraina continuă și continuă să producă efecte. Cum credeți că trebuie să se poziționeze partidul pe care îl reprezentați pentru a obține un scor bun?

- Partidul Național Liberal trebuie să fie apărătorul drepturilor și libertăților în România, Partidul Național Liberal trebuie să continue drumul european și euroatlantic al României, iar românii trebuie să înțeleagă astăzi că populismul și extremismul sunt un pericol pentru dezvoltarea țării. Avem la dispoziție până în 2029 80 de miliarde de euro care trebuie să transfere România și să o facă să recupereze decalajele față de Uniune Europeană.

- Având în vedere că în spațiul public apar tot mai mulți exponenți ai euroscepticismului care fac o propagandă împotriva Uniunii Europene, aș vrea să facem un exercițiu de imaginație și să vedem cum ar fi arătat România și cum ar fi arătat Aradul fără fondurile europene atrase în ultimii ani.

- Nu noi trebuie să facem acest exercițiu, ci arădenii să facă diferența între a avea proiecte europene, de la autostradă, drumuri județene, drumul expres Arad-Oradea, podul peste Mureș și așa mai departe sau a nu avea bani europeni. Din 2007, de când este membră a Uniunii Europene, România a primit de cinci ori mai mult decât a contribuit la bugetul UE. Ce trebuie să facem astăzi este să continuăm reformele și să păstrăm linia creștin-democrației în România.

- Pentru că ne apropiem de final, ce mesaj doriți să transmiteți arădenilor, acum că suntem la cumpăna dintre ani?

- 2023 nu a fost un an simplu, a fost la fel de greu ca 2021 sau 2022, dar 2024 trebuie să întărească încrederea românilor în dezvoltarea României. Mai mult, le doresc sănătate și anul viitor să le aducă încredere în traseul orașului și al țării.

- Vă mulțumim.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite