Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

O SCRISOARE PIERDUTĂ ... la Arad

O SCRISOARE PIERDUTĂ ... la Arad
Comentează 0

Duminică seara (30 mai) a avut loc la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” premiera spectacolului “O scrisoare pierdută” în regia lui Ștefan Iordănescu.

Publicul a luat parte la un spectacol de teatru care este foarte actual, “ O scrisoare pierdută”, în ciuda faptului că piesa a fost scrisă de către Ion Luca Caragiale în anul 1884.

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, director de teatru. S-a născut la 13 Februarie 1852 și a decedat la 9 Iunie 1912 în Berlin.

George Călinescu l-a considerat pe Caragiale cel mai mare dramaturg român.

Una dintre principalele trăsături ale originalității lui Caragiale stă în faptul că personajele sale comice sunt  prototipuri de imbecili, iar acesta prin piesele sale zugrăvește societatea, arătându-ne exact cum e ea.

“O scrisoare pierdută”, este o comedie de moravuri sociale și politice. Această piesă are un caracter moralizator, Caragiale sperând ca “personajele sale” să se vadă în “oglindă”, iar apoi să se îndrepte.

Reprezentația dramatică începe cu un moment coregrafic, ne sunt prezentate personajele exact așa cum sunt ele, într-o atmosferă de frenezie. Acest moment marchează începutul spectacolului. Această reprezentație dramatică, este realizată în stil modern, aducând în actualitate piesa scrisă de către Ion Luca Caragiale.

Decorul este cât se poate de minimalist, este folosită proiecția video, se redă o atmosferă concentrată,  nelipsită este și muzica, care este foarte potrivită  pentru acest gen de spectacol.

Reprezentația s-a terminat tot cu un moment coregrafic, cu toate personajele pe scenă, acest lucru dând simetrie și unitate spectacolului.

Regia a fost semnată de către Ștefan Iordănescu, decorul de către Doru Păcurar, costume, “Chic” by Vali Cioban, coregrafie, Maura Cosma, iar din distribuție fac parte actorii: Andrei Elek/ Florin Covalciuc, Zoltan Lovas, Iulia Dinu, Sorin Calotă, Ioan Peter, Mariana Trofan, Călin Stanciu, Bogdan Neciu, Ștefan Dogaru, Robert Pavicsit,  și Alex Popa.

 

Gabriela-Alisa Gui

Galerie foto (114)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite