Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ZIUA  FRANCOFONIEI  LA  ARAD

ZIUA  FRANCOFONIEI  LA  ARAD
Comentează 0

Ziua internațională a  francofoniei – 20 martie – a fost marcată ieri de un  eveniment de talie națională, un picnic poetic francofon, ce a avut  loc în același timp, în peste 80 de localități din România. Principiul acestui picnic este de a publica poezii de tip haiku pe rețelele sociale (Facebook sau Twitter), în același timp, pe tot cuprinsul țării, între orele 12-14. Obiectivele principale ale evenimentului aflat la a treia ediție au fost de a schimba idei despre limba franceză, de a sensibiliza elevii la frumusetea și la poezia acestei limbi, de a crea noi motivații pentru învățarea limbii franceze. Și, bineînțeles de a sărbători francofonia și valorile ei în România.

La Arad, activitatea la care au participat zeci de elevi și profesori de limba franceză a avut loc, ca și anul trecut, în curtea Colegiului Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal”. După discursurile de bun venit adresate de reprezentanța Institutului Francez din Timișoara  - Delia Crăciun,  elevii alături de profesorii lor au fost invitați să scrie și să recite poezii de tip haiku în limba franceză. Inspirați de soarele frumos de martie și de atmosfera convivială, elevii de la mai multe licee din Arad (Colegiul Național « Moise Nicoară », Colegiul Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, Colegiul Tehnic « Aurel Vlaicu », Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului, Colegiul Național « Elena Ghiba-Birta », Liceul Național de Informatică) îndrumați de profesoarele lor,  Claudia Dragoș,  Mihaela Radu, Adriana Filip, Anca Bătrînu, Alexandra Blaga, Nini Voichița, Vlad Roxana, Laura Dragomir, Tudor Dragomir, Diana Voinescu  etc.  au compus pe loc poezii  despre primăvară, iubire, natură, prietenie. Înainte de ora 14, după consensul prestabilit, elevii  participanți au postat pe pagina personală de facebook instantanee cu poeziile create, cu afișe reprezentând simboluri ale Franței și ale francofoniei. Un val de postări ce pot fi găsite ușor datorită unui hashtag comun : #haikunoi2017.

Și pentru ca picnicul să fie cu adevărat un picnic, Institutul Francez din Timișoara a oferit elevilor participanți produse de patiserie cu specific franțuzesc. Deasemenea au fost oferite, gratuit, cărți în limba franceză. Curtea Preparandiei a fost, pentru două ore, un adevărat spațiu francofon în care printre baloane colorate inscripționate cu haiku,  cartonașe cu poezii presărate pe iarbă și panouri cu Turnul Eiffel și cu steagul Franței, elevii au descoperit că limba franceză poate constitui un liant, o fereastră deschisă spre o lume mai diversă, mai prietenoasă, mai frumoasă.

Adriana Filip

 

Galerie foto (14)


Scrie un comentariu

trimite