Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Să ne amintim ...

Să ne amintim ...
Comentează 0

     ... acum, după sărbătorirea „Micii Uniri” din 24 ianuarie 1859, primul pas spre România, și de Vasile Stroescu. Boierul basarabean care a susținut realizarea idealului național. S-a născut la 11 noiembrie 1845, în satul Trinca, județul Hotin, fiind cel mai mic dintre cei 15 copii ai familiei. A studiat dreptul la universitățile din Moscova, Petersburg și Berlin. După ce a călătorit prin Europa, a activat ca judecător la tribunalul din Hotin, până la moartea tatălui său, în 1875. Apoi a renunțat la carieră și s-a stabilit în satul Brânzeni, unde avea o moșie.

            A moștenit de la părinți moșii cu o suprafață de 9000 ha. Le-a administrat atât de bine, încât a ajuns spre sfârșitul vieții la 25000 ha. Deși era bogat, era cumpătat și modest și își iubea țara mai presus de orice. De aceea, a pus toate aceste bogății în serviciul țării. În folosul țărănimii, al bisericii, al cărții și al școlii. Despre generozitatea sa au scris toatele ziarele vremii și a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române pe 24 mai 1910. A fost ales primul președinte al Parlamentului României Mari în 1919 și senator al Transilvaniei.

            În 1926, când s-a stins din viață, a avut parte de funeralii naționale. La catafalcul lui au fost prezenți toți membri guvernului. Regele Ferdinand și Regina Maria au trimis coroane. A fost înmormântat la Cimitirul Sfânta Vineri din București.

            Vasile Stroescu a făcut donații substanțiale pentru construcția de școli, biserici și spitale în toate provinciile românești. Adevărat Mecena, a alocat bani pentru sprijinirea instituțiilor culturale, tipărirea de cărți și pentru asigurarea cu burse a tineretului studios.

            În registrul acțiunilor filantropice ale lui Vasile Stroescu figurează mai multe donații pentru județul Arad: pentru un internat pe lângă Școala de fete din Arad, pentru biserica din Cicir, pentru biserica și școala din Seliște, pentru biserica din Dezna, pentru hrana trupească a pedagogilor din Arad, pentru fundația „Țichindeal”, pentru Episcopia Aradului în scopuri culturale.

            Pentru ajutoarele acordate arădenilor, municipalitatea orașului Arad i-a cinstit memoria, dându-i numele unei străzi.

            Să nu-l uităm. Să nu uităm spusele lui: „Lăsați în pace politica și ocupați-vă de cultura românului”. Adică investiți în cultura română în mod permanent. În cărți și creatori de bunuri culturale. Și dați numele lui unei instituții culturale sau unei biblioteci.

 

            Lucia Cuciureanu

            Asociația Culturală „Pro Basarabia și Bucovina”

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite