Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Regizorul Radul Dinulescu și-a lansat la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” un nou roman

Regizorul Radul Dinulescu și-a lansat la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” un nou roman
Comentează 0

Joi, 21 martie 2024, începând cu orele 15:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” s-a petrecut lansarea volumului „Confreria Tropicana – romanul unei generații oprimate”, semnat de Radu Dinulescu.

Om de teatru și literat polivalent, Radu Dinulescu iubește scena și iubește scrisul. Și nu doar atât! Este just apreciat ca scenarist, traducător, director de teatru, coordonator a numeroase proiecte culturale europene, profesor de teatru, creator și inventator al unor păpuși-persoane gigant și care alegorice, coordonatorul și inițiatorul primelor spectacole de teatru 3D din lume, implicat în fenomenul teatral din întreaga lume. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1980, a devenit cel mai tânăr regizor care a primit premiul ATM (Asociația Oamenilor de Teatru și Muzică), echivalentul premiului UNITER, la numai 24 de ani... Dovedind o inovatoare viziune regizorală, își împărtășește experiența creând spectacole de mare succes în toate țările lumii.

Iubind scrisul, lectura și cartea, despre care afirmă că „are o anumită radiație, o lumină aparte”, Radu Dinulescu abordează proza printr-un original spectru imagistic cultural, pe care îl integrează cu succes în primele sale două romane, „Tegument” și „Diversiune în eter”. Volumul „Confreria Tropicana”, apărut la editura Creator din Brașov, continuă epopeea romanului secund, printr-o viziune inedită axată în mare parte pe biografia autorului, Radu Dinulescu scriind romanul „unei generații oprimate”, împletind perioada „glorioasă” a cincinalului ’71-’75, „în care s-a dovedit că societatea de tip comunist este o uriașă cacealma” cu „multe lucruri reale, care aș fi vrut să fie fictive... și, mai ales, multe lucruri fictive pe care aș fi vrut să le trăiesc în realitate”.

Despre perspectivele individuale și colective ale unei societăți marcate de dificultăți și restricții a vorbit Cristina Kuschausen, profesor de limba și literatura română, iar o incursiune literară în complexul univers literar al lui Radu Dinulescu a fost „pusă în scenă” în Sala de Artă și Multimedia a Bibliotecii arădene, printr-o inedită invitație la lectură susținută de Mariana Tofan și Ioan Peter, actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.

”Cred că în momentul când scrii ceva și ești foarte înverșunat în povestea respectivă, de undeva, din eter, vin lucruri spre tine și sunt sertare care se deschid și la care ai acces numai perntru că ți-ai dorit să scrii. Printre alte întâmplări din roman, există și aceea a lui Constantin Dăscălescu (fostul prim-ministru a lui Ceaușescu), căruia fostul meu socru îi scria (împreună cu un profesor de filozofie, socrul meu fiind profesor de socialism științific, deci un filosof și un ziarist) discursurile lui Dăscălescu. Care discursuri erau foarte interesante, iar el le învăța pe de rost și le spunea în Marea Adunare Națională, impresionând pe toată lumea. De altfel, de aceea a și ajuns prim-ministru până la urmă, dar în momentul când a ajuns la București, el nu l-a mai luat pe socrul meu cu el, căci îi era teamă să nu se vadă ... însă nici nu a mai ținut discursuri. Și mai sunt și alte povești de coloratură în acest roman”, s-a confesat autorul înainte de a da autografe.

 

 

Galerie foto (56)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite