Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Orașul Chișineu-Criș a crescut bugetul cu 250% cu ajutorul fondurilor europene

Fondurile europene și guvernamentale au permis orașului Chișineu-Criș să aducă sume mari de bani în investiții pentru dezvoltare, a explicat primarul Flavius Chereji în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul PNL, împreună cu președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Orașul Chișineu-Criș a crescut bugetul cu 250% cu ajutorul fondurilor europene
Comentează 0

„Sunt două orașe în județul Arad unde primăriile au anunțat șomaj zero. Unul dintre ele este Chișineu-Criș. Acest lucru se datorează în primul rând relației privilegiate pe care administrația locală o are cu investitorii”, a explicat Iustin Cionca.

Acesta a spus că în urma unor întâlniri cu investitorii din zonă au fost realizate investiții în drumuri.

„Anul acesta finalizăm drumul Socodor-Nădab, care va funcționa ca o șosea de centură a orașului și tot anul acesta vor începe lucrările la drumul expres Arad-Oradea, un proiect în care orașului Chișineu-Criș îi revine o componentă importantă, fiindcă aici va fi un nod rutier”, a declarat Iustin Cionca.

Legătura rapidă cu vama Vărșand și dezvoltarea unor spații de servicii sunt beneficiile aduse de viitorul drum expres.

„Îl susțin pe Flavius Chereji pentru un nou mandat la Primăria Chișineu-Criș, fiindcă într-un parteneriat cu Consiliul Județean a reușit să genereze într-un timp foarte scurt proiecte care dau orașului o nouă perspectivă”, a încheiat președintele CJA.

„În anul 2020, bugetul orașului era de 35-40 milioane de, acum datorită fondurilor europene și guvernamentale, avem un buget de peste 106 mil lei, a spus Flavius Chereji.

Plusul de 250% adus de fondurile europene a permis orientarea a 73% din buget spre investiții, pentru cheltuieli și funcționare se alocă doar 16% din buget. Administrația locală reușește prin efort propriu să asigure masa caldă pentru aproximativ 1100 de elevi iar din acest an, de masă caldă gratuită beneficiază și copiii de grădiniță. Prin PNRR (fonduri europene), Chișineu Criș realizează un centru de colectare prin aport voluntar (4,5 milioane de lei), pistă de biciclete spre Socodor (3,5 milioane de lei), reabilitarea termică a liceului tehnologic (10,7 milioane de lei) și a clădirii primăriei (3 milioane de lei), reabilitarea grădiniței cu program prelungit (1 milion de lei), dotarea unităților de învățământ (2,9 milioane de lei), insule ecologice (1,4 milioane de lei). Este în execuție un proiect pentru îmbunătățirea drumurilor agricole finanțat prin AFIR (4,9 milioane de lei) iar prin programul național Anghel Saligny vor fi amenajate trotuare și căi de acces (16,7 milioane de lei). Prin CNI este în curs de construire o bază sportivă (8,8 milioane de lei) și se va construi o creșă medie (17 milioane de lei). De asemenea, prin fondurile destinate mediului se realizează creșterea eficienței energetice a liceului Mihai Veliciu (7,6 milioane de lei), stații de reîncărcare vehicule electrice (1,3 milioane de lei) și piste pentru biciclete în Nădab (11,3 milioane de lei).

Un proiect gândit pentru perioada următoare este un „ștrand orășenesc, așteptat de 30 de ani de cetățeni”, proiectat pentru 1400 de persoane, cu apă încălzită cu ajutorul energiei solare. Probabil proiectul tehnic va fi gata în luna martie, urmează scoaterea la licitație.

Flavius Chereji a adresat un mesaj de mulțumire președintelui CJA Iustin Cionca și europarlamentarului Gheorghe Falcă pentru sprijinul acordat și pentru sfaturile utile de care a beneficiat ca primar aflat la primul mandat.

Galerie foto (4)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite