Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

O seară de neuitat pentru reprezentantele sexului frumos din Bârzava

Iată că s-au împlinit nouă ani de când se sărbătorește în comuna Bârzava Ziua Internațională a Femeii. Fiind o inițiativă frumoasă zicem noi, a primarului Gabriel Faur, acest eveniment a debutat la Căminul Cultural Căpruța, însă datorită faptului că s-a bucurat rapid de un succes deplin, acest evenient a fost mutat în anii următori la Căminul Cultural din Bârzava unde este spațiu mai mare fiind și centru de comună.

O seară de neuitat pentru reprezentantele sexului frumos din Bârzava
Comentează 0

An de an acest eveniment este așteptat cu drag de reprezentantele sexului frumos, fie domnișoare, doamne, mame sau bunici, toate primesc invitație de a lua parte la acest frumos eveniment dedicat în totalitate lor femeilor, celor fără de care viața nu ar exista. În fiecare an se adună peste 350-400 de femei din toată comuna, pentru că Primăria Bârzava se ocupă foarte detaliat de organizare, atât de invitații, masă cât și de partea muzicală. Trebuie să amintesc faptul că din comuna Bârzava fac parte localitățile Groșii-Noi, Dumbrăvița, Slatina de Mureș, Căpruța, Bătuța și Lalașinț, localitate situată pe malul stâng al râului Mureș. Sărbătoarea se bucură de un real succes în fiecare an. Dacă pe tot parcursul anului femeia se ocupă de partea gospodărească și cea gastronomică, iată că la această sărbătoare masa festivă este servită de tineri feciori din comună, iar bucătarii sunt bărbați din comună foarte talentați la gastronomie, și de aceea nu putem să trecem peste faptul că an de an mânarea este deosebit de gustoasă, de aceea cred că merită să fie felicitați și amintiți Florin Sicoe, Tinu Sfei, Marian Leric, Bogdan Mermege, Florinel Popa ș.a.

Spectacol susținut de Viorel Leric

Evenimentul a debutat la ora 19.00 în compania binecunoscutului interpret de muzică populară Viorel Leric, care își trage rădăcinile tot din comuna Bârzava de pe malul stâng al Mureșului, din Lalașinț. Roxana Suciu a venit din Podgorie, de la Covăsânț și este o interpretă și o voce de excepție, încântând publicul prin frumoasele piese, iar cea de a treia interpretă, o fiică a comunei Bârzava, care își trage rădăcinile din satul Dumbrăvița este Armina Sfei. O voce frumoasă care promite mult, Armina este legată sufletește de meleagurile natale, de cântecul și dansul de pe Valea Mureșului și alături de Roxana Suciu activează în Grupul Folcloric Sânzienele condus de Marioara Miclea. Acompaniamentul a fost asigurat de formația instrumentală Alexandru Stepănescu, care la fel are rădăcini tot în Dumbrăvița. A fost o seară a cântecului și a petrecerii, o seară a dansului în special, pentru că pe Valea Mureșului se dansează mult, o seară cu adevărat dedicată femeilor, eveniment la care au participat și de această dată aproximativ 400 de femei, ceea ce denotă că femeile din comună au apreciat și au răspuns cu drag invitației primarului, viceprimarului și Consiliului Local Bârzava.

La eveniment au luat parte preț ce cel puțin o oră și senatorul Mihai Fifor și deputatul Florin Tripa, care alături de primarul Gabriel Faur și viceprimarul Ioan Jitari au împărțit garoafe fiecărei femei din sală.  

Drumuri asfaltate

De asemenea, printre puținele clipe de răgaz ale primarului am avut ocazia să discutăm și de un proiect mare de care beneficiază comuna Bârzava aprobat și finanțat de Guvernul României, fiind vorba de un proiect cu suma de două milioane de euro care vizează construcția unui drum asfaltat care va lega localitatea Slatina de Mureș de Groșii Noi, astfel scurtându-se legătura între Gurahonț și Bârzava cu cel puțin 16 km. Este un proiect destul de greu de realizat deoarece drumul va trece peste culmea dealurilor, însă este dorința de sute de ani a slătinenilor de a avea un drum direct cu centrul de comună până la Bârzava și implicit scurtând distanța și spre Arad sau Lipova. Dar acest proiect de două milioane de euro mai prevede și asfaltarea drumului dintre localitatea Lalașinț și limita comunei Bârzava cu comuna Conop. De asemenea proiectul mai prevede și asfaltarea a câteva străzi în comună menționând că localitatea Bârzava este asfaltată în totalitate. Atât contractul de finanțare, cât și contractul de execuție au fost semnate, iar lucrările la drumul Slatina de Mureș - Groșii Noi vor începe într-o săptămână sau două, funcție de starea vremii.

Iată că ceea ce nu a fost posibil atâția ani este realizabil, fiind o realitate în curând. Nimeni nu mai credea că acest lucru se va realiza și iată că primarul Gabriel Faur a reușit, fapt pentru care nu ne rămâne decât să-l felicităm. Deși este foarte mare ca suprafață cu sate așezate de la poala munților Zărandului și până dincolo de Mureș, Bârzava a reușit să facă investiții majore, fiind cea mai dezvoltată comună de pe Valea Mureșului.

Revenind la evenimentul de 8 Martie, primarul Gabriel Faur și viceprimarul Ioan Jitari se declară mulțumiți pentru reușita acestui eveniment cultural, care am putea spune că a devenit o tradiție în comuna Bârzava, ținând cont că la anul viitor această sărbătoare va împlini un deceniu.

În încheiere dorim și noi redacția ziarului www.arq.ro să urăm tuturor reprezentantelor sexului frumos din comuna Bârzava un sincer „La mulți ani!”

Articole asemanatoare