Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Moneasa - Glasul ceaunelor la a VII-a ediție (FOTO/VIDEO)

Stațiunea Moneasa  începe să renască încetul cu încetul, nu numai prin schimbările de infrastructură, ci și prin evenimentele culturale care au loc aici, pentru că dincolo de faptul că Moneasa este o stațiune balneo-climaterică ce renaște pas cu pas, este și un loc unde cultura, tradiționalul și muzica își dau mâna. Anul acesta la Moneasa s-a desfășurat primul Festival al Muzicii Folk, un festival care va lua amploare în anii următori cu siguranță.

Moneasa - Glasul ceaunelor la a VII-a ediție (FOTO/VIDEO)
Comentează 0

În urmă cu două zile, Moneasa a fost gazda celei de-a VII-a ediții a festivalului ,,Glasul Ceaunelor“, un festival care se desfășoară întotdeauna odată cu venirea toamnei, fiind și ultimul mare festival anual de la Moneasa. Și în acest an, Primăria Moneasa a organizat acest eveniment într-un mod foarte frumos, cu muzică bună și cu artiști consacrați. Acest festivalul a făcut grădina de vară din stațiune neîncăpătoare, sute de oameni fiind prezenți la eveniment.(Prezenți la eveniment au fost și primarii comunelor Cărand și Sepreuș cu familiile.) Bineînțeles că primarul Ioan Nuțu Herbei, împreună cu viceprimarul Raul Groza , sprijiniți fiind de angajații primăriei Moneasa au făcut tot posibilul ca evenimentul să fie de excepție. Învitat de onoare și prezentator a fost domnul Vasile Coca de la HORA TV. De altfel, domnul Vasile Coca este un prieten mai vechi al Monesei pentru că de câțiva ani e mereu prezent la marile evenimente culturale din stațiune. Programul artistic a debutat dumnică, 16 septembrie, la ora 1400, cu ansamblul călușarilor din Aldești, coordonați de Ioan Manea, care au prezentat câteva dansuri călușărești din zonă. Ansamblul ,,Aușana“ din Bihor a urmat pe scenă cu soliștii Stana Milu, Ciprian Mocanu, Andrada Oros, Claudia Cacuci, Mădălina Martin, etc. Apoi pe scenă a evoluat ansamblul de dansuri ,,Aldeșteana“ din Aldești cu o suită de dansuri locale, coordonator fiind Ioan Manea, iar solist vocal o tânără interpretă,cunoscută tuturor, Maria Condea. Ioan Seleși, unul dintre cei mai renumiți umoriști din Ardeal, a făcut un adevărat show, deghizat în ,,pirandă,, și ghicind în palmă bărbaților prezenți la eveniment. Orchestra ,,Frații Marișca“ au fost cei care au asigurat partea instrumentală.

 Invitată la Moneasa a fost și interpreta de muzică populară Lena Miclăuș, cea care ne încântă cu frumoasele ei melodii, însă de data aceasta a avut și o admiratoare mică care a vrut mereu pe scenă cu Lena. ,,Vreau pe scenă cu Lena“ mi-a spus o fetiță trăgându-mă de cămașă în timp ce filmam, jos, lângă scenă. Sofia este o fetiță drăgălașă din Dorobanți, de vreo 5 anișori și una dintre ,,fanele“ interpretei Lena Miclăuș. Desigur că i-am ascultat rugămințile venite din suflet și am urcat-o pe scenă. Și ,,Lena,, a primit-o, privind-o cu mult drag pe micuța ei fană. Am văzut-o atunci în primul rând de bănci pe mama fetei, cu lacrimi în ochi, bucurându-se de bucuria fetiței.Uneori prin gesturi mici aducem bucurii mari copiilor și nu odată mi s-a întâmplat să fac astfel de bucurii celor mici , întotdeauna  bucurîndu-mă și eu de bucuria lor. Cu siguranță acești copii își vor aminti toată viața acel moment.

O altă înterpretă de marcă, respectiv Ionela Moruțan, supranumită ,,Privighetoarea Ardealului“ a fost  invitată la Moneasa să încânte publicul cu cântecele ei din frumosul nostru Ardeal. De altfel, doamna  a coborât de pe scenă în mulțime și pentru o ședință foto în timp ce cânta. Ultimul pe scenă a urcat mult așteptatul Tinu Veresezan, cu care publicul s-a obișnuit, iar printre frumoasele cântece nu a uitat nici de acea piesă care a făcut să cadă multe lacrimi bunicilor și nu numai lor, ci și celor care au copilărit la țară, interpretînd piesa ,,Dragostea bunicilor“.Trebuie amintit că și domnul Vasile Coca a interpretat câteva piese frumoase, chiar dacă și-a luat rolul de prezentator foarte în serios.

Dincolo de faptul că la Moneasa este un aer puternic ozonat, fiind un reper turistic tot mai căutat, stațiunea este și un reper cultural pentru județul Arad, iar în curând stațiunea va  redeveni ceea ce a fost cândva: o perlă a Munților Codru Moma. Dar despre acest lucru o să ne vorbească în curând domnul primar Ioan Nuțu Herbei.

 

Articole asemanatoare