Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Mochi în bucătăria internațională: cum a ajuns acest desert japonez să fie apreciat în întreaga lume

Mochi este un desert asiatic specific tradiției japoneze care are la bază mochigome, un tip de orez cu o consistență lipicioasă, amidon de porumb, zahăr și apă. Este foarte apreciat în bucătăria asiatică și câștigă teren și în restul bucătăriilor din lume datorită aromei sale și aspectului modern. Alimentele amintite sunt amestecată până se obține o pastă elastică care servește drept înveliș exterior al acestor dulciuri, în timp ce interiorul său poate fi umplut cu o varietatea de ingrediente.

Mochi în bucătăria internațională: cum a ajuns acest desert japonez să fie apreciat în întreaga lume
Comentează 1

Mochi este un desert asiatic specific tradiției japoneze care are la bază mochigome, un tip de orez cu o consistență lipicioasă, amidon de porumb, zahăr și apă. Este foarte apreciat în bucătăria asiatică și câștigă teren și în restul bucătăriilor din lume datorită aromei sale și aspectului modern. Alimentele amintite sunt amestecată până se obține o pastă elastică care servește drept înveliș exterior al acestor dulciuri, în timp ce interiorul său poate fi umplut cu o varietatea de ingrediente.

Reteța tradițională de mochi conține o umplutură de fasole roșie care mai este numită și anko. În prezent, termenul "mochi" desemnează în mod generic preparatele care includ consistența elastică obținută din orez.

Dacă sunteți pasionați de gătit și dornici să încercați un gust nou, mochi este prăjitura din orez care impresionează toți turiștii Japoniei și care merită toată atenția iubitorilor de dulce.

Ce este mochi?

Mochi este creat dintr-un orez special, cunoscut sub denumirea de mochigome, care este fiert sau preparat la aburi, apoi măcinat până devine o pastă densă. Această pastă reprezintă mochi tradițional. În zilele noastre, termenul de mochi se referă la o gamă largă de deserturi pe bază de orez, dar în Japonia, este asociat în principal cu acea pastă simplă de orez, fără umplutură, care poate fi transformată ulterior într-o varietate de preparate dulci sau sărate.

Mochi se distinge prin versatilitatea sa, fiind delicios atunci când este însoțit de un sos simplu de soia, folosit ca garnitură în supa de tăiței Udon sau umplut cu o cremă dulce de fasole roșie ori înghețată de căpșuni. Mochi neumplut are un gust delicat de orez, ușor dulce și o textură aerată și moale, asemănătoare cu cea a bezelei, dar puțin lipicioasă, motiv pentru care trebuie consumat cu precauție. Când este asociat cu ingrediente dulci și parfumate, mochi capătă o savoare diferită în funcție de umplutură, astfel că nu există riscul să te saturi de acest preparat într-un timp scurt.

Cât de sănătos este acest desert japonez?

Mochi reprezintă un snack delicios și nutritiv, fiind adesea inclus în alimentația tradițională japoneză. Acesta a câștigat popularitate în rândul cultivatorilor de orez datorită capacității sale de a le întări rezistența și a Samurailor, pentru simplitatea și comoditatea pe care o oferă. Unul dintre principalele avantaje ale Mochi este ușurința în transport, senzația de sațietate pe care o conferă, precum și faptul că o cantitate mică poate înlocui un bol întreg de orez.

Pe lângă aceste aspecte, Mochi se remarcă și prin calitățile sale nutritive, fiind unul dintre puținele alimente bogate în carbohidrați care conține proteine și nu are gluten sau colesterol. Aceasta se datorează în primul rând ingredientelor folosite în prepararea sa, precum orezul japonez glutinos, apa, zahărul și amidonul de porumb. Orezul japonez cu bob scurt, principalul ingredient, îi conferă majoritatea valorilor nutritive, având un conținut mai mare de proteine decât alte tipuri de orez cu bob scurt. Al doilea factor care contribuie la aceste proprietăți este metoda de preparare, în care orezul este fiert la abur, transformat în făină și apoi modelat. Prin urmare, Mochi nu conține gluten și este lipsit de colesterol.

O porție de 44 de grame de Mochi conține 96 de calorii, 0 grăsimi trans, 22 de grame de carbohidrați și 1 gram de proteine, conform celor de la AsianFood. În combinație cu algele marine, Mochi devine și mai nutritiv, fiind bogat în vitaminele A, C, E, K și reprezentând o sursă importantă de fosfor, calciu, fier, magneziu, cupru și mangan.

Cele mai populare rețete de prăjituri mochi

Mochi, un desert delicios și versatil, vine într-o multitudine de variante, de la rețeta tradițională cu umplutură de pastă de fasole roșie, până la variante cu nuci, fructe și ornamente neobișnuite, precum frunza de cireș conservată și sărată folosită la prepararea Sakura Mochi - dulciurile din orez specifice primăverii. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri de mochi și evenimentele speciale cu care acestea sunt asociate:

  • Daifuku Mochi

Probabil cel mai renumit mochi, acest desert mic și rotund este umplut cu pastă de fasole roșie dulce, iar uneori cu pastă de fasole albă. Ichigo daifuku este o versiune a acestui desert, având în plus o căpșună suculentă și proaspătă. Acesta se bucură de popularitate în special primăvara.

  • Kashiwa Mochi

Pregătit pentru Ziua Copilului în Japonia, acest desert conține, de asemenea, pastă de fasole roșie ca umplutură, dar este învelit într-o frunză de stejar care îi adaugă o notă aromatică distinctă, chiar dacă nu se consumă.

  • Sakura Mochi

Această prăjitură are o nuanță de roz pal, este umplută cu pastă de fasole roșie și înfășurată într-o frunză de cireș conservată și sărată. Este preparată cu ocazia Zilei fetelor (3 Martie) și în perioada Festivalului cireșilor înfloriți (Sakura).

  • BotaMochi sau Ohagi

Servite în timpul echinocțiului de primăvară și toamnă, aceste bile de orez glutinos au o formă cilindrică și, de această dată, sunt acoperite cu pastă de fasole roșie. Alte variațiuni ale acestui desert includ o prăjitură de orez învelită în făină de soia îndulcită sau susan negru măcinat și umplută cu pastă de fasole roșie.

  • Yatsuhashi

Considerat ca desertul tradițional al orașului Kyoto, Yatsuhashi are forma unui triunghi, este făcut din mochi și acoperit cu un amestec de făină de orez, zahăr și scorțișoară. Acesta poate fi, de asemenea, umplut cu pastă de fasole roșie.

Când se consumă mochi în Japonia?

Mochi este un desert care se prepară și servește cel mai des în Japonia în perioada Anului Nou. Este o tradiție care se respectă de familiile conservatoare din această țară, chiar dacă desertul este îmbunătățit în fiecare an prin adăugarea unor noi produse delicioase care completează aroma mochi.

Este recomandat ca mochi să fie mâncat ușor, servit în bucățele mici pentru că bucățile mari pot rămâne în gât. Chiar dacă pare ciudat, în fiecare an guvernul japonez publică numeroase statistici despre decesele provocate de această prăjitură. Se întâmplă acest lucru nu pentru că prăjitura ar conține ceva ingrediente care nu fac bine organismului, ci pentru că textura acestuia este foarte lipicioasă.

Mochi este un desert asiatic specific tradiției japoneze, făcut dintr-un orez special numit mochigome, amidon de porumb, zahăr și apă. Preparatul tradițional de mochi conține o umplutură de fasole roșie (anko). În prezent, termenul "mochi" desemnează orice preparat cu consistență elastică obținută din orez. De asemenea, poți cumpăra mochi gata preparat din magazine online.

Mochi este un aliment delicios și versatil, care poate fi transformat într-o varietate de preparate dulci sau sărate. Deși este un desert nutritiv, este recomandat să fie consumat cu precauție, deoarece textura sa lipicioasă poate provoca înec.

Printre cele mai populare tipuri de mochi se numără Daifuku Mochi, Kashiwa Mochi, Sakura Mochi, BotaMochi sau Ohagi și Yatsuhashi. În Japonia, mochi este adesea consumat în perioada Anului Nou și la diverse evenimente speciale sau festivaluri.


Scrie un comentariu

trimite