Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Judecătorii continuă protestele: 10% dintre cei care activează la instanțele din județ ar putea ieși mai repede la pensie / UPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sesizează Curtea Constituţională

Abrogarea pensiilor de serviciu ar putea avea un efect negativ pentru instanțe. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Tribunalului Arad, opt judecători care activează fie la nivelul Tribunalului, fie la nivelul judecătoriilor, au posibilitatea legală de a cere să iasă la pensie, având în vedere că au o vechime de 25 de ani în profesie.

Judecătorii continuă protestele: 10% dintre cei care activează la instanțele din județ ar putea ieși mai repede la pensie / UPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sesizează Curtea Constituţională
Comentează 1

Update 1 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sesizează Curtea Constituţională

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie întrunită în această seară în Secţii Unite, a decis cu unanimitate de voturi, fiind prezenţi 103 judecători, sesizarea Curţii Constituţionale, care urmează astfel să se pronunţe înainte ca legea să fie promulgată.


În condițiile în care desființarea pensilor de serviciu va duce la pierderea acestui drept, cei opt judecători (șase de la Tribunal și doi de la judecătoriile din județ) ar putea să ceară să li se aprobe încetarea activității. Făcând un calcul simplu, având în vedere că pe raza Tribunalului Arad există 82 de posturi de judecător, dintre care 77 sunt ocupate, reiese ca aproximativ 10% dintre judecători ar putea să părăsească sistemul, pentru a-și păstra dreptul la pensiile de serviciu, ceea ce înseamnă 80% din ultimul salariu de încadrare, având în vedere că desființarea acestora nu se poate face cu efect retroactiv.

Potrivit unui document al Consiliului Superior al Magistraturii, la nivel național, numărul judecătorilor care s-au putea pensiona mai repede este de 454.

„Protestele vor continua până la soluționarea definitivă a acestei probleme”

Cel care a atras atenția cu privire la acest risc este Virgiliu Flavius Bradin, vicepreședintele și purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad. „Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad a decis, săptămâna trecută, declanșarea unor forme de protest care vor continua până la soluționarea definitivă a acestei probleme. Până acum, puțini dintre cei care aveau posibilitatea legală să se pensioneze după 25 de ani de activitate alegeau să facă acest lucru, cei mai mulți rămând în sistem. Acum, ei ar putea decide să beneficieze de acest drept cât el încă există”, a declarat vicepreședintele Tribunalului Arad. În continuare, acesta a prezentat o serie de argumente de ordin constituțional, invocând o decizie a Curții Constituționale, cât și de ordin pragmatic în susținerea doleațelor magistraților. „Necesitatea existenței unei pensii de serviciu ține de asigurarea unei independențe financiare a judecătorilor”, a ținut să precizeze Virgiliu Flavius Bradin.

Săptămâna trecută, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Arad a decis: „amânarea tuturor cauzelor aflate pe rolul instanţei, începând cu data de 22.01.2020, cu excepţia cauzelor  urgente, potrivit legii; sesizarea Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare și a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni din perspectiva afectării statutului judecătorilor ca efect al potențialei abrogări a dispozițiilor legale privind pensia de serviciu; refuzul participării judecătorilor în activităţile birourilor electorale”, susțin judecătorii arădeni. Poziţia adoptată este similară cu cea a majorității tribunalelor şi curţilor de apel din ţară.

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite