Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Întâlnire la Nădlac cu Ovidiu Burdușa, secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Întâlnire la Nădlac cu Ovidiu Burdușa, secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Comentează 0

Secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului, domnul Ovidiu Burdușa, s-a aflat astăzi în vama Nădlac I, pentru a desfășura campania de informare „Fii responsabil”, adresată cetățenilor români care lucrează în străinătate.Secretarul de stat a stat de vorbă cu români care plecau din ţară, le-a înmânat broșuri de informare și le-a amintit că pot apela la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, la Ministerul Muncii sau la ambasadele şi consulatele zonelor în care merg. Toate informațiile cuprinse în campania Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pot fi consultate pe site-ul www.diasporahub.ro. Din delegație a mai făcut parte și domnul senator Viorel Badea, președintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, domnul Mihai Dinu Gându, director al Direcției Disaporta din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și domnul Mihai Dohotar, consilier în cadrul Departamentului.Delegația a fost însoțită de domnul Prefect al Județului Arad, Gheorghe Stoian.

 

"Am venit la Vama Nădlac pentru a începe o campanie de informare, care va continua şi în zilele următoare în principalele puncte de ieşire din ţară, puncte aeriene şi terestre. Prin această campanie de informare ne dorim ca cetăţenilor români care merg în străinătate - şi aici ne referim atât la români care se întorc la casele lor în Diaspora, dar şi la cei care lucrează în străinătate sezonieri -, să le fie respectate drepturile. (...) Ne interesează ca fraţii noştri din străinătate să ajungă acolo în condiţii de siguranţă, să îşi desfăşoare activităţile în condiţii de maximă siguranţă. Practic, vrem să ştim dacă drepturile le sunt respectate, dacă au semnat un contract în limba română sau într-o limbă pe care o cunosc, ne interesează foarte mult ca ei să se întoarcă cu bine acasă", a declarat, la PTF Nădlac I, secretarul de stat Ovidiu Burduşa.

 

Prefectul Ghoerghe Stoian a verificat din nou procedura de îmbarcare a cetățenilor care au tranzitat pe jos punctul de trecere a frontierei de stat Nădlac I.

„Avem sute de persoane care intră pe jos prin PTF Nădlac I, iar noi avem obligaţia să le asigurăm transportul. Sunt aici în frontieră tocmai pentru a supraveghea modul în care se asigură transportul. Cred că de la ultima întâlnire cu toţi factorii de decizie, condiţiile s-au îmbunătăţit", a declarat Prefectul Județului Arad, Gheorghe Stoian.

 

***

La nivelul Județului Arad, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și  Conducere a Intervenției, în centrele de carantină erau cazate, în această dimineață la ora 9.00, 253 persoane. Numărul total al persoanelor care au încheiat perioada de carantină de 14 zile este de 956. În ceea ce privește persoanele autoizolate la domiciliu, acestea sunt în număr de 155, în timp ce numărul total la zi al persoanelor pentru care s-a încheiat perioada de autoizolare la domiciliu este de 3692.

 

***

Ordonanțele Militare precum  și alte documente oficiale emise în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secțiuna Hotărâri și legislație.  Amintim că o altă pagină web ce cuprinde informații de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus este www.cnscbt.ro. (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).

***

 

Pe parcursul zilei de ieri și până azi dimineață, polițiștii arădeni au verificat 143 persoane și 16 societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor de izolare. Nu au fost aplicate amenzi contravenționale pentru nerespectarea restricțiilor de circulație și nici nu au fost întocmite dosare penale noi pentru încălcarea regimului de carantină sau alte fapte circumscrise infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

 

În același interval de timp, jandarmii arădeni au verificat 35 de persoane cu privire la respectarea măsurii de izolare la domiciliu, fără să constate abateri. Nu au fost aplicate amenzi contravenționale pentru nerespectarea restricțiilor de circulație și nici nu au fost întocmite acte premergătoare ale procesului de urmărire penală pentru eventuale încălcări ale regimului de carantină sau pentru alte fapte circumscrise infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

 

 

 

***

Polițiștii locali arădeni, asigurând cu un efectiv de 49 de cadre și 21 mijloace auto mai multe tipuri de activități legate de prevenirea răspândirii COVID-19 și aplicării prevederilor ordonanțelor militare, au legitimat și verificat, într-un interval de 24 de ore (perioada 08.05.2020, ora 7.00 – 09.05.2020, ora 7.00),  55 de persoane, fără să aplice amenzi contravenționale pentru eventuale încălcări ale restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare.

 

Direcția Generală Poliția Locală Arad asigură pe perioada stării de urgență paza centrelor de carantină, paza și ordinea publică în zona centrului destinat găzduirii persoanelor fără adăpost din strada Voinicilor, precum și supravegherea traficului  la coborârile de pe autostradă. De asemenea, polițiștii locali arădeni asigură verificarea locurilor unde au fost semnalate cazuri de infectare și participă, împreună cu efectivele M.A.I. sau individual, în filtre și activități de verificare a respectării ordinii publice și prevederilor ordonanțelor militare.

 

***

Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională. Recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, vă reamintim că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Vă rugăm să râmâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!

 

Biroul de presă                                                                                               09.05.2020

Galerie foto (3)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite