Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gratuități și reduceri pentru pensionarii, preșcolarii, elevii și studenții care folosesc transportul în comun din municipiu / UPDATE: Consilierii au votat în unanimitate și au venit cu mai multe facilități

Membrii CLM vor avea mâine pe masă un proiect de hotărâre care vizează „aprobarea măsurilor de protecție socială la transportul public local  cu tramvaiele și autobuzele pe raza municipiului Arad”. Dacă proiectul cu pricina se va transforma în hotărâre de consiliu, pensionarii, elevii și studenții care folosesc mijloacele de transport în comun din municipiu vor beneficia de gratuitate sau reduceri de 50%.

Gratuități și reduceri pentru pensionarii, preșcolarii, elevii și studenții care folosesc transportul în comun din municipiu / UPDATE: Consilierii au votat în unanimitate și au venit cu mai multe facilități
Comentează 5

Update 1 Consilierii au votat în unanimitate și au venit cu mai multe facilități

Proiectul a trecut, astăzi, fiind votat în unanimitate de consilierii municipali. În plus, au fost propuse mai multe amendamente, beneficiarii primind facilități în plus.

Astfel, conform unei propuneri făcute de viceprimarul Levente Bognar, în cazul persoanelor vârstnice, vizarea legitimațiilor de transport se va face semestrial, cu implicarea centrelor de vârstnici.

La rândul său consilierul liberal Bogdan Boca a propusca donatorii de sânge să primească dreptul de a circula gratuit în luna următoare donării. Ambele propuneri au trecut.  


Astfel, persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, cu domiciliul sau reședința în municipiul Arad, vor beneficia de transport gratuit, după cum vor avea gratuitate pe tramvaie și autobuze și pensionarii cu domiciliul sau reședința în municipiul Arad, care au venitul lunar mai mic de 1.200 lei. Pensionarii care au domiciliul sau reședința în municipiu, dar au venitul lunar mai mare de 1.200 lei, vor avea o reducere cu 50% din prețul abonamentului.

Vor putea circula gratis și preșcolarii, elevii ciclului primar, gimnazial, liceal și postliceal, ce urmează cursuri de zi, cu domiciliul sau reședința în municipiul Arad, care frecventează unitățile de învățământ de pe raza municipiului Arad. De asemenea, studenții din învățământul superior acreditat/autorizat, care urmează cursuri de zi vor beneficia de o reducere cu 50% din prețul abonamentului la transportul public local pe raza municipiului.

De menționat că beneficiarii acestor facilități vor putea să călătorească doar folosind legitimația sau cardul de călătorie, reducerile și gratuitățile urmând să se aplice în cazul tuturor categoriilor de abonamente eliberate de operator. „Sumele necesare pentru acoperirea protecției sociale pentru categoriile de persoane menționate la articolele 1-5 se acoperă din Bugetul Local al Municipiului Arad. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă orice alte dispoziții contrare”, se arată, printre altele în proiectul de hotărâre.

Unde și când se vizează cardul sau legitimația de călătorie

În Metodologia care urmează să fie și ea aprobată se arată că persoanele cu vârsta de peste 70 de ani pot circula cu mijloacele de transport în comun pe bază de legitimație/card, vizată/vizat trimestrial, eliberată gratuit de către operatorul de transport; eliberarea legitimațiilor/cardurilor se va realiza în baza buletinului sau a cărții de identitate; vizarea legitimației/cardului se realizează trimestrial, cu prezentarea buletinului sau a cărții de identitate, în perioada 8-24 ale primei luni din trimestru, la punctele de eliberare a legitimațiilor/cardurilor din: stația de tramvai Fortuna; stația de tramvai Podgoria; stația de tramvai Piața Romană; Dispecerat UTA.

Pensionarii din municipiu care au venitul lunar mai mic de 1.200 lei pot circula cu mijloacele de transport în comun în baza legitimației/cardului, vizat(ă) lunar, eliberate gratuit de către operatorul de transport. Pentru eliberarea legitimațiilor/cardurilor se vor prezenta buletinul sau cartea de identitate și cuponul de pensie. Vizarea legitimației/cardului se realizează lunar, din data de 20 a lunii anterioare până la data de 5 a lunii pentru care se solicită abonamentul, la punctele de eliberare a legitimațiilor/cardurilor din: stația de tramvai Fortuna; stația de tramvai Podgoria; stația de tramvai Piața Romană; Dispecerat UTA.

Pensionarii din municipiul Arad care au venitul lunar mai mare de 1200 lei pot circula cu mijloacele de transport în comun în baza legitimației/cardului lunar(ă), eliberat(ă) după plata a 50% din cuantumul stabilit pentru valoarea abonamentului unic, de către operatorul de transport. Pentru eliberarea legitimațiilor/cardurilor se vor prezenta buletinul sau cartea de identitate și cuponul de pensie. Legitimațiile/cardurile lunare se eliberează din data de 20 a lunii anterioare până la data de 5 a lunii pentru care se solicită abonamentul, la orice punct de vânzare a biletelor și abonamentelor operatorului de pe raza municipiului Arad.

În ceea ce îi privește, preșcolarii cu vârsta cuprinsă între cinci și șase ani beneficiază de gratuitate, fără necesitatea prezentării vreunui document. Elevii din învățământul obligatoriu și liceal acreditat/autorizat, curs de zi, care au domiciliul sau reședința în municipiul Arad și studiază pe raza municipiului, pot circula cu mijloacele de transport în comun în baza legitimației/cardului, documente care se eliberează gratuit de către operatorul de transport în fiecare lună. De menționat că eliberarea legitimațiilor/cardurilor se va realiza în baza carnetului de elev, vizat la zi de școala unde elevul este înmatriculat.

Legitimațiile/cardurile lunare se eliberează din data de 20 a lunii anterioare până la data de cinci a lunii pentru care se solicită abonamentul, la orice punct de vânzare a biletelor și abonamentelor operatorului de pe raza municipiului Arad.

La rândul lor, studenții din învățământul superior acreditat/autorizat, curs de zi, care studiază pe raza municipiului Arad, pot circula cu mijloacele de transport în comun în baza legitimației/cardului, după achitarea a 50% din contravaloarea abonamentului unic. Eliberarea legitimațiilor/cardurilor se va realiza în baza carnetului de student, vizat la zi de unitatea de învățământ unde studentul își desfășoară activitatea.

Legitimațiile/cardurile lunare se eliberează din data de 20 a lunii anterioare până la data de 5 a lunii pentru care se solicită abonamentul, la orice punct de vânzare a biletelor și abonamentelor operatorului de pe raza municipiului Arad. „Până la acest moment la adresa instituției, au fost formulate mai multe cereri privind asigurarea unei protecții sociale adecvate de transport public local pentru locuitorii municipiului Arad. Cererile au venit atât din partea persoanelor vârstnice, cât și din partea părinților, cadrelor didactice și organizațiilor studențești și au vizat acordarea de facilități la utilizarea transportului în comun. Legislația în vigoare prevede obligativitatea asigurării protecției sociale pentru persoanele defavorizate, prin subvenționarea măsurilor de către autoritățile administrației publice locale”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite