Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Felnac - sărbătoarea Hramului bisericii ortodoxe sârbe „Nașterea Maicii Domnului”

Creștinii ortodocși sârbi de rit vechi din Felnac au sărbătorit pe data de 21 septembrie hramul bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. La slujba religioasă au luat parte un sobor de preoți sârbi care au slujit alături de părintele paroh Șața Miloevici și de preotul Stoian Petrovici de la Timișoara. Preoții invitați au fost părintele Ilarion de la Mănăstirea Bezdin, părintele Ciocov Dina de la Sânicolau Mare (TM), părintele Milivoi Gornic din Sânmartin (TM), părintele Rada Arsin de la Variaș (TM) și părintele Petrică Ungur de la biserica ortodoxă română din Felnac.

Felnac - sărbătoarea Hramului bisericii ortodoxe sârbe „Nașterea Maicii Domnului”
Comentează 0

Nașii hramului au fost corul bisericii ortodoxe sârbe Felnac, iar mai departe nășia bisericii a fost preluată de către Comitetul Bisericii Ortodoxe Sârbe. Din păcate comunitatea sârbilor din Felnac este tot mai restrânsă așa cum de altfel se întâmplă peste tot în Banat.

După slujba religioasă a avut loc un frumos program folcloric sârbesc în curtea bisericii susținut de ansamblul de dansuri sârbești KUD SLOGA din Felnac, cu neobositul instructor Tomislav Nichici, ansamblul de dansuri sârbești KOLO din Arad, și ansamblul de dansuri PLAVI DELIA din Sâmpetru Mare-Timiș. Invitați speciali au fost formația muzicală TIK-TAK-BAND din Kikinda – Serbia care au susținut un program de cântece sârbești deosebit de frumos.

Prezenți la eveniment au fost și primarul comunei Felnac, Ioan Malița și viceprimarul comunei Florin Brie. Primăria comunei Felnac sprijină Biserica Ortodoxă Sârbă cu tot ceea ce este nevoie astfel încât enoriașii sârbi să nu se simtă marginalizați. De altfel, primarul Ioan Malița sprijină atât Biserica Ortodoxă Sârbă, cât și pe cele românești, fie ortodoxă sau de alte confesiuni, astfel creându-se un climat de bună înțelegere între toți locuitorii comunei. „Este foarte important să nu se piardă tradiția sârbilor felnăcani, deși din păcate numărul lor este destul de restrâns în comunitatea noastră. Facem tot posibilul ca administrație locală să susținem comunitatea sârbă din Felnac și Călugăreni, astfel încât tradițiile și obiceiurile sârbe să nu dispară din zona noastră. De asemenea, avem un ansamblu de dansuri sârbești care este susținut de Primărie și astfel reușim să mergem înainte, copiii participând la diferite evenimente sau concursuri de dansuri sârbești, atât în țară cât și în străinătate cu precădere în Serbia, unde sunt mereu invitați. Mă bucură faptul că am luat parte la acest eveniment important din viața sârbilor Felnăcani, împreună cu viceprimarul Florin Brie, cum de altfel  răspundem întotdeauna cu un DA invitațiilor și cu drag fiecărei confesiuni religioase din comună. Ne dorim o comună unită pentru că numai așa putem să propășim, să ne dezvoltăm atât economic cât și cultural, iar buna înțelegere trebuie să primeze în orice comunitate în special la sate, pentru că este o vorbă care spune că ,,Veșnicia sa născut la sate”, a spus primarul Ioan Malița.