Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Evocarea magistratului arădean George Plopu (1857-1940), membru de onoare al Academiei Române

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei a fost evocată personalitatea arădeanului George (sau Georgiu) Plopu (1857-1940), președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru întreaga Transilvanie și membru de onoare al Academiei Române.

Evocarea magistratului arădean George Plopu (1857-1940), membru de onoare al Academiei Române
Comentează 0

În prezența unui numeros public s-a săvârșit slujba parastasului pentru toți cei adormiți din rudele marelui magistat român. Născut în comuna Semlac din județul Arad, la 25 septembrie 1857, George Plopu va urma cursurile Academiei de Drept din Oradea în perioada 1877-1881, iar la 25 aprilie 1885 devine doctor în științe juridice al Universității din Budapesta. George Plopu a avut o strălucitoare carieră juridică parcurcând treptele profesiei avocaționale în Arad (1886-1893), apoi ca judecător la Tribunalul Gyula (1893-1898), președinte al Judecătoriei din Vișeu (1898-1900), judecător la Curtea de Apel Oradea (1900-1910), și, în fine, judecător la Curia imperială din Budapesta, demnitate asimilată funcției de consilier de Curte de Casație, la Curtea Supremă de Justiție a Ungariei. În calitate de membru al celei mai importante secții a Curiei Imperiale, secția I, prezidată de președintele Curții Supreme, George Plopu a primit însărcinarea de a realiza o culegere de decizii juridice pronunțate de senatul Curiei Imperiale din Budapesta, care conțin enunțuri juridice cu valoare de principiu. Juristul nostru arădean a redactat și publicat mai multe volume în Monitorul de Jurisprudență.

La data de 11 aprilie 1919 , George Plopu este arestat de autoritățile guvernului bolșevic ajuns la putere în Budapesta. A fost eliberat după cucerirea Budapestei de către Armata Română și s-a repatriat pe data de 16 august 1919.

Magistratul Georgiu Plopu a colaborat cu autoritățile de stat la opera de unificare a sistemului judiciar românesc. În locul organizării unei justiții autonome în Transilvania, așa cum se preconizase inițial, s-a luat decizia de înființare în cadrul structurii naționale a Înaltei Curți de Casație și Justiție din București a unei secții competente pentru a soluționa apelurile/recursurile provenite de pe întregul teritoriu al Transilvaniei. Georgiu Plopu a fost numit președinte al acestei secții în data de 7 mai 1920, desfășurând o activitate deosebită pentru sistemul judiciar românesc până la pensionarea sa la 8 octombrie 1925.

Opera juridică a lui George Plopu intitulată „Părți alese din dreptul privat ungar” însumează 2.358 de pagini. Aceasta poate fi considerată de specialiști ca și primul și unicul tratat de drept privat maghiar scrisă de un înalt magistrat român, atât în literatura juridică română cât și în cea maghiară. Din bogata operă a juristului arădean amintim următoarele lucrări: „Drept familiar material”, „Drept ereditar”, „Patronat și introspecțiune” etc.

Fiica lui George Plopu, Lucia Plopu (1882-1973) a fost căsătorită cu Nicolae Zigre (1882-1962). Dr. Nicolae Zigre absolvent al Academiei de Drept din Oradea. De-a lungul vieții acesta a îndeplinit mai multe funcții ajungând ministru Cultelor și Artelor (în patru guverne: Patriarh Miron Cristea, Armand Călinescu, George Argeșeanu, Constantin Argetoianu). Avocatul Zigere a fost și prefectul Bihorului, primarul orașului Oradea, senator, vicepreședintele Senatului, subsecretar de stat în Ministerul de Interne. O mătușă a lui Nicolae Zigre a fost mama marelui mecena ortodox Emanoil Gojdu (pe data de 03 februarie 2020 s-au împlinit 150 de ani de la moartea lui Emanoil Gojdu), iar străbunicul său, Nicolae Jiga, a fost un mare filantrop ortodox, care a schimbat viața spre mai bine a multor copii și elevi săraci.

Avocatul Nicolae Zigre își doarme somnul de veci în cimitirul Eternitatea din Arad, alături de soția sa și socrii săi iluștri Silvia și George Plopu. Toți împreună formează o familie creștină ilustră, care a adus lumină celorlalți.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite