Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Autoritățile iau în calcul interzicerea nevaccinaților în TOATE spațiile publice închise neesențiale, în weekenduri. Anunțul Ioanei Mihăilă

Autoritățile iau în calcul introducerea certificatului verde pentru accesul populației în toate spațiile publice închise, considerate neesențiale. O spune chiar ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, care a precizat că nu este vorba doar despre interzicerea persoanelor nevaccinate în mall-uri  - așa cum apăre într-unul dintre scenariile vehiculate în spațiul public ca urmare a unei declarații făcute chiar astăzi de vicepremierul Dan Barna - ci despre interzicerea nevaccinaților în toate spațiile publice închise, în weekenduri.

Autoritățile iau în calcul interzicerea nevaccinaților în TOATE spațiile publice închise neesențiale, în weekenduri. Anunțul Ioanei Mihăilă
Comentează 2

Ministrul Sănătății a precizat în această seară, într-o emisiune TV, că aceasta este doar o variantă de lucru, “cea mai simplă de aplicat”, subliniind că nu s-a ajuns încă la o decizie în acest sens în interiorul coaliție de guvernare.

Potrivit Ioanei Mihăilă, toate ipotezele de lucru dezbătute până în prezent de membrii coaliției vor fi analizate și săptămâna viitoare, în ideea de a se lua măsurile "care vor fi considerate oportune".

"Având în vedere evoluția pandemiei, relaxările pentru nevaccinați pot să continue și mi se pare normal ca vaccinații să stea în continuare în birouri fără mască dacă toți ceilalți din birouri sunt vaccinați. Dar persoanele nevaccinate care sunt cele mai expuse riscurilor, dacă cifrele cresc, să existe restricții.

Am prezentat în coaliție măsuri care au funcționat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru. Urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri și să vedem care vor fi considerate oportune.

Nu e vorba doar despre mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale în weekend, precum mall-urile. Supermarketurile sunt considerate spații esențiale.

Aceasta ar fi varianta cea mai simplă, utilizarea acestui certificat verde, combinat cu o aplicație care este deja dezvoltată de STS care să verifice veridicitatea acestui certificat verde”, a explicat ministrul Sănătății.

Reamintim că, astăzi, vicepremierul Dan Barna a anunțat că Guvernul pregătește o serie de măsuri pentru a încerca să dea un imbold campaniei de vaccinare anti-Covid, care înaintează cu dificultate. Printre aceste scenarii se numără și cel legat de posibilitatea ca medicii să fie obligați să se vaccineze, dar și cel potrivit căruia, în weekend, ar putea avea acces în mall-uri doar persoanele imunizate. 

„Am discutat în ședința Coaliției. Trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state pentru a încuraja campania de vaccinare. Valul 4 va avea un efect de stimul pentru cei care încă nu s-au vaccinat. Vorbim de două tipuri de măsuri: încurajare și stimulare și măsuri pentru accesul la unele utilități.

De exemplu, mersul la mall să fie condiționat în weekend de vaccinare, ar fi o măsură care s-ar putea lua. Legea cu zi liberă pentru vaccinare a fost deja adoptată.

Dacă nu reușim să creștem acest nivel de vaccinare la nivel național vom avea probleme cu toții. E necesar să-i încurajăm pe oameni să se imunizeze”, a spus Dan Barna.

Sursa: realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite