Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul – pe harta cutremurelor produse anul trecut în România; ce zone din judeţ ar fi afectate în cazul unui seism mai serios

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a făcut, recent, o retrospectivă a cutremurelor produse, anul trecut, în România, dând publicităţii şi o hartă seismică a ţării. Aruncând o privire asupra acesteia, se poate observa că zona judeţului Arad este împânzită de puncte care indică producerea unor cutremure de suprafaţă, la adâncimi de 0-10 kilometri şi 10,1-50 de kilometri.

Aradul – pe harta cutremurelor produse anul trecut în România; ce zone din judeţ ar fi afectate în cazul unui seism mai serios
Comentează 0

„În anul 2020, pe teritoriul României au avut loc 1096 de evenimente seismice localizate (cutremure tectonice și explozii), dintre care:

111 cutremure cu magnitudine-moment (Mw) ≥ 3,0, în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 63,7 și 196 km; 2 cutremure cu Mw ≥ 3,0, în zona Sinaia, la adâncimi de 64 și 65,8 km; 5 cutremure cu Mw ≥ 3,0, în alte zone seismice, la adâncimi între 0 și 22,6 km. Numărul total de evenimente seismice din 2020 a fost mai mic decât în anii precedenți (1299 cutremure în 2019 și 1343 cutremure în 2018) dar numărul de cutremure cu Mw ≥ 3 a fost mai mare (deși ele nu au fost semnificative ca magnitudine) (118 în 2020 față de 103 în 2019 și 86 în 2018). Activitatea de cercetare științifică, bazată în analiză și pe multe alte tipuri de date, urmează a evidenția dacă există o concluzie clară în ceea ce privește implicațiile evoluției seismo-tectonice. Oricum, relevanța statisticii cutremurelor produse în anul 2020 în emiterea unor ipoteze cu privire la posibilitatea producerii unui cutremur major într-un anumit interval de timp este foarte limitată.

Cel mai puternic cutremur înregistrat a fost cel din data de 31 ianuarie 2020, având Mw = 4,8, la ora locală 03:26, produs în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 118,2 km”, susţin printre altele specialiştii Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

A doua zonă ca importanţă după Vrancea

Potrivit planului de analiză şi acoperire a riscurilor al Municipiului Arad, actualizat anul trecut, judeţul se află în zona D şi E a cutremurelor bănăţene de tip intraplacă, cu epicentrul în zona Banloc, judeţul Timiş. Zona seismică din Banat e considerată a doua ca importanţă după cea vrânceană, din cauza faliilor existente în interiorul plăcilor tectonice, după cum susţin autorii planului. „Zona are o activitate seismică continuă de intensitate medie, cu perioade de revenire mari dar neconstante, producându-se cutremure de tip intraplacă. Seismele sunt de suprafaţă, cu adâncimi ale surselor de 5-20 km afectând puternic zone restrânse în jurul epicentrului de cca. 5-10 km. La anumite intervale de timp mai mari se produc și cutremure crustale (de suprafaţă) mai însemnate, inclusiv în zone mai puțin cunoscute publicului din punct de vedere al seismicității. Importanța Rețelei Seismice Naționale, care are în componenţă senzori de ultimă generație instalați în numeroase amplasamente de pe teritoriul României, precum și a tehnicilor avansate de prelucrare şi analiză a datelor înregistrate, este incontestabilă. În acest fel creşte semnificativ capacitatea de detectare şi de localizare a evenimentelor seismice, atât naturale (cutremure) cât şi artificiale (explozii). Seismele de suprafaţă au şi componente verticale mari şi sunt caracterizate de perioade foarte scurte 0,2-0,4 sec. amplificând foarte mult acceleraţiile structurilor rigide, cum sunt zidăriile”, se arată în planul de analiză şi acoperire a riscurilor.

Potrivit specialiştilor, există zone de risc în ceea ce priveşte cutremurele pe teritoriul municipiului Arad, iar efecte puternice ar putea fi pe direcţia Arad-Vinga-Curtici. De menţionat că în cazul unui seism mai serios, acesta ar putea provoca pagube în Arad, Nădlac, Curtici şi Lipova, după cum susţin autorii planului.

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite