Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Apa de la Mocrea, la export. Ungurii s-au abonat și primesc săptămânal bidoanele cu ”apă acră”

Izvorul de apă sulfuroasă de la Mocrea a devenit foare cunoscut și în Ungaria, în ultimii ani. Numeroase familii din apropiere de granița cu România vin săptămânal să-și ia apă sau plătesc arădeni care le transportă bidoanele pline contra unor comisioane.

Apa de la Mocrea, la export. Ungurii s-au abonat și primesc săptămânal bidoanele cu ”apă acră”
Comentează 2

”Apa acră”, cum e cunoscută cea din izvorul de la Mocrea, a devenit sursă de afacere pentru câțiva localnici din zonele Ineu și Seleuș. De câțiva ani, ei transportă apă în bidoane unor clienți din județele vecine sau chiar din Ungaria și Serbia.

Chiar dacă nu are gust bun şi miroase urât, cei care comandă apa sulfuroasă sunt convinşi de proprietăţile curative pe care se spune că le are şi plătesc mai mult decât pentru apa minerală din magazine.

“Am câteva familii din Ungaria la care merg, la Mako și Szeged. Alți colegi merg și mai departe. Nu cer mult, îmi scot transportul și ceva în plus. Merg mereu cu un microbuz plin”, spune un bărbat care în fiecare weekend pleacă în țara vecină, sâmbăta și duminica, pentru că doar atunci e liber.

Bărbatul recunoaște că uneori mai are probleme la frontieră, mai ales de când sunt controale din cauza migranților: ”M-au mai întors, pentru că nu am certificate și alte documente. Dar de cele mai multe ori nu mă întreabă nimeni”.

Alți consumatori de ”apă acră” vin din Serbia, auzind de la cunoștințe din Arad despre izvorul de la Mocrea.

Investiții la izvor

În Arad, mii de familii ţin cură cu ”apă acră”, de mulți ani, astfel că la Mocrea sunt în permanență oameni care stau la rând pentru a-și umple bidoanele. Se estimează că cel puţin 200 de persoane merg zilnic la izvor.

În urma cererii mari, Primăria Ineu a reamenajat zona, lucrările fiind încheiate zilele trecute. Au fost pavate aleile de acces, au fost montate bănci, coșuri de gunoi, a fost modernizat iluminatul și, cel mai important este că au fost schimbate conductele vechi și ruginite. Investiția s-a ridicat la aproximativ 15.000 de lei, însă locul arată mult mai îngrijit.

Pentru ce e consumată

Conform ultimului studiu farmacodinamic realizat, apa conţine anioni de clor, anioni de nitros, anioni sulfurici şi dicarbonici, cationi de sodiu, de potasiu, de calciu, de magneziu şi de fier, acid metasilicic şi metaboric, dioxid de carbon şi hidrogen sulfurat.

Toate aceste substanţe, dacă sunt în cantităţile optime, îi conferă apei proprietăţi curative în cazul multor afecţiuni. Ar fi benefică pentru tratarea bolilor digestive, în cure de diureză, pentru litiaze biliare, infecţii urinare cu conservarea funcţiei urinare sau în cazul sechelelor de după operaţii pe căile urinare. Apa mai este recomandată diabeticilor, dar este nerecomandată hipertensivilor.

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite