Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ziua Naţională a Inimii la Arad

 Ziua Naţională a Inimii la Arad
Comentează 0

Iniţiată în 1996, Ziua Naţională a Inimii (ZNI) este sărbatorită la fiecare 4 mai. Derulată sub sloganul “Alcoolul: reţinere sau moderaţie = inimă sănătoasă”, ZNI 2016 şi-a propus tema “Consumul de alcool - inamic insidios al inimii tinere”, având ca scop actualizarea datelor privind consumul de alcool la tineri în vederea asumării de activităţi eficiente de informare-educație-comunicare în comunităţile româneşti.

Abuzul de alcool afectează grav sănătatea indivizilor ca parte a unei poveri sociale şi economice  enorme. Efectele nocive ale alcoolului  sunt determinate de volum şi concentraţie, maniera consumului, iar, mai rar, de calitatea băuturii alcoolice.Abuzul de alcool este implicat în etiologia a peste 200 de boli şi dizabilităţi, incluzând traumatisme, tulburări mentale şi de comportament, BCV, afecţiuni gastro-intestinale, cancere, tulburări imunologice, afecţiuni pulmonare, musculo-scheletice, reproductive sau efecte dăunătoare asupra sarcinii, incluzând risc crescut pentru pre-/dismaturitate. Recent cercetătorii au sugerat relaţii cauzale între abuzul de alcool şi boli infecţioase, precum tuberculoza şi HIV/SIDA.

În 2012 erau atribuite alcoolului 3.3 milioane decese, reprezentând 5,9% din mortalitatea globală, cu 7.6 % la bărbaţi faţă de 4% la femei. Alcoolul era de asemenea responsabil  de irosirea a 139 milioane DALY (ani de viaţă corectaţi pentru dizabilitate) adică  5,1% din povara globală a bolilor şi rănirilor, cu proporţia cea mai mare în regiunea Euro-OMS.

Direcția de Sănătate Publică, alături de Centrul Județean de Voluntariat Arad și alte organizații nonguvernamentale, sprijiniți de către voluntari, inclusiv străini din cadrul Serviciului European de Voluntariat prin Programul Erasmus + au desfășurat  miercuri, 4 mai 2016, o acțiune de conștientizare a populației tinere, precum şi a părinților, în privința riscului cardiovascular pe termen mediu şi lung asociat cu consumul şi abuzul de alcool. În cadrul acțiunii s-au afișat postere și s-au distribuit flyere și pliante cu mesaje educaționale.

DIRECTOR EXECUTIV,

DR. CÎRNAȚU DANIELA

 

 

Galerie foto (80)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite