Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ziua Europei la Arad - 2023

Ziua Europei la Arad - 2023
Comentează 0

Ziua Europei a fost sărbătorită în centrul Aradului cu un spectacol de muzică și dansuri, care a avut ca scop promovarea tradițiilor și culturii românești și a minorităților istorice, care conviețuiesc pașnic, de sute de ani, în orașul nostru.

Astfel, în 9 mai 2023, între orele 14.00 și 16.00, pe platoul din fața Palatului Administrativ a avut loc evenimentul „Europe Day – Europa la noi acasă“.

În deschidere au evoluat trupa Doma Art Syle, coordonator Dorian Cosma, multi-premiată la festivalurile europene, internaționale și naționale și elevii de la Palatul Copiilor.

Apoi, a avut loc un spectacol de muzică și dansuri tradționale românești și ale minorităților istorice, care și-au etalat costumele reprezentantive fiecărei etnii.

Au urcat pe scenă Grupul vocal „Sânzienele“, coordonat de prof. Marioara Micle, care a prezentat un recital de cântece populare tradiționale românești.

De asemenea, o formație de la Colegiul „Csiki Gergely“ a prezentat dansuri tradiționale maghiare.

Ansamblul „Kolo“, coordonat de Darko Voștinar, al minorității sârbe din Arad, a prezentat un recital de cântece și dansuri.

Comunitatea bulgară a fost reprezentată de o parte a membrilor ansamblului „Balgarče“ din Vinga, care, de asemenea, a prezentat cântece și dansuri tradiționale bulgărești.

Și minoritatea rromă a fost prezentă la spectacol, prin trupa de dansuri „Chave sukar“ din Arad, cu un program de dansuri tradiționale.

De asemenea, programul a mai cuprins muzică ușoară, interpretată de elevii de la Palatul Copiilor Arad.

Tot pe platoul din fața Palatului Administrativ a fost amenajată o expoziție cu lucrări artistice cu tematică europeană (desene, pictură) realizate de elevii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi“ din Arad.

La 9 mai, Uniunea Europeană sărbătorește Ziua Europei 2023, moment cu ocazia căruia se comemorează Declarația Schuman de la 9 mai 1950.

În luna mai, Ziua Europei îi reunește pe cetățeni pentru a afla mai multe despre modul în care UE sprijină pacea, securitatea și democrația prin atitudinea sa fermă în fața războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a altor conflicte din întreaga lume.

Programul a fost următorul:

Platoul Palatului Administrativ, orele 14.00 – 18.00:

Trupa „Doma Art Style”, coordonator Dorian Cosma

Dans sportiv cu elevii de la Palatul Copiilor

Recital de muzică  ușoară cu elevii de la Palatul Copiilor

Spectacol folcloric multietnic cu:

Grupul vocal „Sânzienele”

Ansamblul de dansuri populare de Colegiul „Csiky Gergely”

Ansamblul „Kolo” Arad

Asociația „Banat- JA”

Ansamblul „Balgarče“ din Vinga

Trupa de dansuri rrome „Chave sukar“ din Arad

***

Liceul de Artă „Sabin Drăgoi ”  – Expoziție de creații artistice cu tematică europeană.

 

 

Galerie foto (164)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite