Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zilele Comunei Moneasa la cea de a VII-a ediție

Moneasa a fost din nou în sărbătoare. Asta, în condițiile în care, pe 1 și 2 iunie a avut loc cea de a VII-a ediție a „Zilelor Comunei Moneasa”, o sărbătoare a satului care a intrat în tradiție.

Zilele Comunei Moneasa la cea de a VII-a ediție
Comentează 0

Desigur că muzica bună și dansul tradițional românesc au primat și la această sărbătoare, așa cum suntem obișnuiți, pentru că Moneasa este gazda mai multor evenimente culturale în fiecare an.

În lunile ce urmează vor mai avea loc la Moneasa încă patru festivaluri, „Festivalul de muzică folk”, „Parada Clătitelor”, „Glasul ceaunelor” etc.

Programul artistic de Zilele comunei Moneasa s-a desfășurat după obiceiul locului la grădina de vară, avîndu-l invitat special pe Vasile Coca, atât ca prezentator, cât și interpret de muzică populară. Programul artistic a debutat cu Ansamblul de dansuri „Junii Cetății Dezna” care a prezentat o suită de dansuri populare, urmat pe scenă de tinerii din Ansamblul Folcloric „Bihorul” din Oradea, cu o suită de dansuri de Bihor, dansuri de pe Tîrnave, din Câmpia Transilvaniei, precum și o suită de dansuri de pe Barcău. Pe scenă au mai urcat soliștii vocali Paula Țenț, Mariana Tomele, Voichița Mihoc, Maria Sidea, surorile Simona și Mariana Tomele. Tocmai de la Cluj a venit la Moneasa și solistul vocal Ciprian Picovici, care a încântat publicul cu câteva melodii de suflet.

 

Și cum se spune că „Banatu-I fruncea”, nu au lipsit nici interpreți din Banat, astfel că Maria Milu Sorescu a venit pregătită cu câteva melodii îndrăgite din Banat, fiind urmată de un alt bănățean de la Moldova-Nouă din Caraș-Severin, Bebe Dragomir, un solist foarte cunoscut datorită frumoaselor piese pe care le interpretează cu atâta drag. Și cum îi stă bine unui bănățean fălos, o piesă foarte cunoscută a interpretat-o împreună cu Maria Milu Sorescu, după care a urmat o frumoasă doină vânătorească, doină care l-a făcut pe Bebe Dragomir să fie foarte apreciat de toți „vânătorii păcimași”.

Așa cum ne-am obișnuit la Moneasa cu Vasile Coca, pe lângă faptul că a prezentat programul și a interpretat câteva piese, acesta a încântat publicul de fiecare dată și cu o glumă sau două, glume care aduc multe zâmbete pe fața tuturor celor prezenți. Nici muzica ușoară nu a lipsit la Moneasa, iar mici, berea și grătarele au fost din belșug.

Chiar dacă ploaia a mai dat bătăi de cap, mai ales publicului, spectatorii fiind nevoiți să apeleze la umbrele, aceștia tot au venit într-un număr mare, ceea ce arată că românul nu și-a uitat tradiția, cântecul și portul popular, iar spectacolul a fost cu adevărat o reușită.

 

Aceste evenimente culturale sunt de bun augur, nu numai pentru localnici, dar și pentru cei din împrejurimi, contribuind astfel la perpetuarea tradițiilor și obiceiurilor frumoase de la poalele Munților Codru-Moma. De asemenea, sunt o bucurie și pentru cei care vin în stațiunea Moneasa la odihnă sau tratament.