Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zile de aniversare în Arhiepiscopia Aradului ! (FOTO)

Zile de aniversare în Arhiepiscopia Aradului ! (FOTO)
Comentează 0

În aceste zile, 28 noiembrie și 2 decembrie, clericii și credincioșii arădeni se află în zile de sărbătoare, întrucât Chiriarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei împlinește 33 de ani de la întronizarea ca episcop al Aradului (2 dec.1984) și 8 ani de la ridicarea Eparhiei arădene la rangul de Arhiepiscopie (28 noiembrie 2009).

Cu acest prilej,  în ziua de marți, 28 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei,  a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad, catedrală în care Înaltpreasfințitul Timotei a fost instalat ca episcop al Aradului la 2 decembrie 1984, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului, ierom. Nicolae Tang, de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, preotul Florin Gașpar, Parohia Cărand, diac. Mircea Proteasa și diac. Viorel Herlo. În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binecuvântările revărsate de Bunul Dumnezeu asupra Chiriarhului, clericilor și credincioșilor arădeni.

Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei, este cel de-al 23-lea ierarh în fruntea trisecularei Eparhiei Ortodoxe a Aradului, dintre care opt, împliniţi la 28 noiembrie, ca cel dintâi Arhiepiscop al Aradului.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian a săvârșit un parastas pentru părintele Arsenie Boca, care în această zi împlinește 28 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

După aceasta, în sala festivă de la reședința eparhială, Permanenţa Centrului Eparhial, clericii şi credincioşii arădeni, oficialităţile locale şi reprezentanţii învăţământului arădean, s-au adunat pentru a-l sărbători cu multă bucurie pe Chiriarhul arădean.

Preasfințitul Părinte Emilian, atât la Sfânta Liturghie cât și la recepția oferită la reședința eparhială, a evocat prin cuvinte alese activitatea Înaltpreasfinţiei Sale la Arad, activitate desfășurată pe mai multe planuri, după cum ar fi: construcţia a zeci de biserici noi; restaurarea a sute de biserici, unele monumente istorice; ridicarea noii Catedrale Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din centrul Aradului, prima catedrală episcopală ridicată în țara noastră după Revoluția din decembrie 89; reînfiinţarea după 1990 a unor mănăstiri, unele în Hunedoara; organizarea învăţământului teologic arădean; participarea la numeroase conferinţe teologice şi ecumenice, în ţară şi peste hotare ş.a. În discursul său, Preasfințitul Părinte Emilian a subliniat că, dacă avem o catedrală a Reîntregirii la Alba Iulia și una a Mântuirii la București, atunci cea de la Arad sa-r cuveni să poarte numele de ,,Catedrala Unirii”, având în vedere contribuția majoră a Cetății Aradului la plămădirea Marii Uniri. După acest cuvânt, Preasfințitul Emilian i-a oferit Înaltpreasfințitului părinte Timotei un baston arhieresc cu inițialele Arhiepiscopiei Aradului, confecționat în Atelierele Patriarhiei Române.

Înaltpreasfinția Sa, a exprimat mulțumirile cuvenite, subliniind faptul că viața Bisericii s-a împletit constant cu cea a poporului și a patriei cum se reflectă și în alăturarea celor două zile sărbătorești, 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și 1 Decembrie, Ziua Națională a României. De asemenea, Chiriarhul a mulţumit tuturor oficialităţilor locale şi judeţene, clericilor şi credincioşilor pentru toată dragostea arătată de-a lungul vremii.

Protos. Iustin Popovici

Galerie foto (8)


Scrie un comentariu

trimite