Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Zi importantă pentru creştin-ortodocşi. LĂSATUL SECULUI POSTULUI ADORMIRII MAICII DOMNULUI

Postul Adormirii Maicii Domnului reprezintă unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioşii trebuie să le ţină de-a lungul anului. Ca durata, acesta este mai scurt doar decât Postul Paştelui şi cel al Crăciunului. Postul Adormirii Maicii Domnului începe de regulă la dată de 1 august şi ţine două săptămâni (1-15 august).

Zi importantă pentru creştin-ortodocşi. LĂSATUL SECULUI POSTULUI ADORMIRII MAICII DOMNULUI
Comentează 0

Lăsata secului are loc pe 31 iulie însă, în cazul în care această zi pică miercurea sau vinerea, se lasă secul în cursul serii zilei de 30 iulie, iar postul începe pe 31 iulie.

Tradiţional, acest post mai poartă denumirea de Postul Sfintei Mării sau Santamariei, fiind postul care pregăteşte creştinii ortodocşi de cele două praznice extrem de importante care au loc în luna august: Schimbarea la Faţă, care are loc pe 6 august şi Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 15 august.

Data acestui post a fost stabilită cândva în secolul al V-lea, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. La începuturile postului, durata acestuia diferea pentru creştini. Cei din Antiohia obişnuiau să postească doar o zi, pe 6 august, în timp ce credincioşii din Ierusalim posteau timp de opt zile.

De asemenea, unii creştini obişnuiau să postească întreaga lună august, pe când alţii făceau acest lucru în luna septembrie. Uniformizarea duratei şi a datei postului Adormirii Maicii Domnului s-a întâmplat în secolul al XII-lea, în cadrul sinodului local din Constantinopol din anul 1166. Acesta a fost condus de care patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Cu acest prilej s-a hotărât ca postul să se ţină începând de pe data de 1 august şi să ia sfârşit două săptămâni mai târziu, pe 15 august, zi în care Biserica o prăznuieşte Adormirea Născătoarei de Dumnezeu Fecioara.

Citeste mai mult pe Calendarul Ortodox. 


Scrie un comentariu

trimite