Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vremea rea face ravagii: case distruse, curţi inundate, oameni evacuaţi, trafic feroviar afectat. Bilanţ IGSU

Peste o sută de persoane au fost evacuate preventiv, iar 48 de persoane, care au fost surprinse de viituri, au fost salvate de către pompierii militari, în ultimele 24 de ore. Ploile torenţiale au produs efecte în 72 de localităţi din 20 de judeţe.

Vremea rea face ravagii: case distruse, curţi inundate, oameni evacuaţi, trafic feroviar afectat. Bilanţ IGSU
Comentează 0

UPDATE: Precipitaţiile abundente din ultimele 24 de ore au produs viituri şi inundaţii locale în 72 localităţi din 20 de judeţe.

"Intervenţiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei şi al volumului mare de aluviuni aduse de viituri. Salvatorii au acţionat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 65 locuinţe, 78 de anexe şi subsoluri, 267 de curţi, 6 obiective social-economice, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor", a transmis, luni dimineaţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Sursa citată a precizat că, in cauza vântului care a suflat cu viteze foarte mari, echipajele ISU au intervenit cu utilaje şi accesorii de descarcerare pentru degajarea a 53 de copaci căzuţi pe carosabil, pe stâlpi de electricitate sau autoturisme.

Cele mai semnificative efecte s-au produs în judeţele Mehedinţi şi Harghita. În Mehedinţi, pompierii au intervenit în peste 20 de localităţi pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri în case sau autoturisme, dar şi pentru evacuarea apei din locuinţe.

În judeţul Harghita, apa a măturat localităţile Sândominic, Lunca de Jos şi Valea Rece, fiind necesară evacuarea a preventivă a 100 persoane. Acestea au rămas la rude, urmând să revină la casele lor după retragerea apelor din gospodării.

Situaţii punctuale s-au înregistrat şi în judeţul Botoşani, unde pompierii au salvate trei persoane blocate de apă în autoturisme, dar şi în judeţul Hunedoara unde o persoană cu probleme locomotorii a fost evacuată preventiv la rude.

În judeţul Alba, având în vedere creşterile de debite pe râul Sebeş, echipaje ISU împreună cu autorităţile locale, sprijiniţi de militari ai unităţilor din garnizoana Alba Iulia şi voluntari, au acţionat pentru supraînălţarea cu saci de nisip a digului de protecţie.

"La acest moment, pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele Bacău, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi, Neamţ şi Timiş. De asemenea, sunt evaluate pagubele produse de inundaţii de către comisii mixte formate din pompieri şi reprezentanţi ai comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă", a mai transmis IGSU.

În cursul zilei de duminică şi pe timpul nopţii, agenţiile de hidro-meteorologie au emis 63 de avertizări Cod Portocaliu şi 8 avertizări Cod Roşu, care au vizat fenomene severe în cea mai mare parte a ţării.

IGSU şi unităţile teritoriale au transmis 38 de mesaje prin intermediul sistemului Ro-Alert şi au asigurat fluxul de comunicare cu primăriile din zonele vizate de inundaţii şi vijelii.

"În contextul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Informaţii despre persoane care se află în pericol vor fi imediat anunţate prin numărul unic de urgenţă 112", a mai transmis ISGU.

Ştirea iniţială:

O casă a fost distrusă şi alte 25 au fost avariate, iar zeci de anexe şi grădini au fost inundate în satul Valea Rece, comuna Lunca de Jos, în urma unei viituri produse în timpul nopţii de duminică spre luni pe pârâul Valea Rece, locuitorii din zonă primind un mesaj de avertizare RO-Alert de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, în urma fenomenelor meteorologice periculoase din comuna Lunca de Jos, satul Valea Rece, o casă a fost distrusă, 25 case au fost avariate, iar 50 de anexe gospodăreşti şi 100 de grădini au fost afectate de viitură.

De asemenea, un pod de pe DJ 127A a fost distrus, iar drumul a fost avariat pe circa 300 de metri, fiind afectat şi DJ 127B, dar acesta era impracticabil şi înainte.

Sursa citată a precizat că, duminică seara, s-a trimis mesaj de avertizare RO-Alert pentru Cod roşu de viituri şi inundaţii pe zona Valea Rece, valabil până luni dimineaţă, la ora 6,00.

De asemenea, o viitură a afectat şi satul Sândominic, unde au fost inundate două case şi 90 de curţi.

Judeţul Harghita se află sub o avertizare de cod portocaliu de inundaţii, fiind prognozate ploi torenţiale care pot duce la scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, viituri rapide pe râurile mici şi creşteri importante de debite pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale.

Patru localităţi nealimentate cu energie electrică

Patru localităţi din judeţul Bacău sunt nealimentate cu energie electrică din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit informaţiilor furnizate, luni, de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, Andrei Grecu.

Cele patru localităţi sunt Luizi Călugăra, Măgura, Baraţi şi Mărgineni, fiind afectaţi aproape 5.300 consumatori.

Potrivit sursei citate, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile a fost defectată parţial o linie electrică, fiind întreruptă furnizarea energiei electrice către 42 de posturi de transformare.

ISU Bacău a mai informat că şase echipe de la DelGaz Grid acţionează pentru identificarea, izolarea defecţiunii şi realimentarea consumatorilor.

Patru autoturisme au fost avariate, după ce mai mulţi copaci au fost doborâţi de vântul puternic

Patru autoturisme au fost avariate duminică seară în municipiul Craiova, după ce mai mulţi copaci au fost doborâţi de vântul puternic, fără a se înregistra persoane rănite. Alţi arbori căzuţi au blocat mai multe drumuri din Dolj.Judeţul s-a aflat duminică seară sub cod roşu de furtună.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, pompierii au intervenit cu mai multe echipaje, duminică seara, în municipiul Craiova, pentru îndepărtarea mai multor copaci şi acoperişuri, care au căzut pe carosabil, pe autoturisme sau care blocau diverse căi de acces.

Echipele de intervenţie au reuşit îndepărtarea acestora, neînregistrându-se persoane rănite. De asemenea, patru autoturisme au fost avariate după ce copacii s-au prăbuşit pe ele..

Totodată, mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt şi au blocat carosabilul în nouă localităţi: Caraula, Predeşti, Lazu, Sopot, Melineşti, Brabova, Rojişte, Tunarii Vechi şi Vârtop. Pentru îndepărtarea acestora au intervenit serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Judeţul Dolj s-a aflat duminică seara sub avertizare cod roşu de furtună, vântul atingând pe alocuri viteze de 100 - 120 de km/h. La nivelul judeţului a fost emis mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT despre producerea acestor fenomene periculoase.

Trafic feroviar cu transbordare auto pe tronsonul Dr. Tr. Severin-Strehaia, după ce linia a fost acoperită de ape

Traficul feroviar pe raza Regionalei CF Craiova se desfăşoară cu transbordare auto pe segmentul de cale ferată Dr. Tr. Severin - Strehaia, după ce linia de cale ferată a fost acoperită de ape în zona macazelor la intrarea în staţiile Balota şi Prunişor, dar şi pe intervalul de staţii Prunişor - Igiroasa, informează luni CFR SA.

"Această măsură a fost luată pentru asigurarea continuităţii circulaţiei trenurilor, după ce linia de cale ferată a fost acoperită de ape în zona macazelor la intrare în staţiile Balota şi Prunişor, dar şi pe intervalul de staţii Prunişor - Igiroasa", precizează CFR SA.

Echipele feroviare de intervenţie sunt la faţa locului şi acţionează pe intervalul Igiroasa - Prunişor, unde terasamentul a fost spălat de viitură.

Trei localităţi afectate de ploile abundente. Circulaţie întreruptă temporar pe DN7, în Deva

Un număr de 25 de gospodării din localităţile Deva, Simeria şi Băiţa, dar şi circulaţia pe DN 7 - centura municipiului Deva au fost afectate de ploile abundente care au căzut în cursul nopţii de duminică spre luni, 40 de pompieri militari intervenind în ajutorul populaţiei care a avut de suferit din cauza precipitaţiilor.

Potrivit datelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, în municipiul Deva, 12 gospodării, din zonele Horia şi Grigorescu, au avut apă în beciuri, în oraşul Simeria au fost inundate zece gospodării, iar în comuna Băiţa, trei gospodării.

Patru maşini au rămas blocate pe o porţiune din DN 7 - şoseaua de centură a municipiului Deva, din cauza apei şi aluviunilor ajunse pe carosabil. Traficul rutier a fost deviat, în cursul nopţii, prin oraş, luni dimineaţa situaţia revenind la normal.

Nu au fost înregistrate victime omeneşti, potrivit pompierilor.

Mai multe echipaje ale ISU Hunedoara, Poliţiei Rutiere, Biroului de Ordine Publică şi Poliţiei Locale Deva au fost prezente în teren pe tot parcursul nopţii.

Valoarea pagubelor materiale urmează să fie stabilită de autorităţi în perioada următoare.

Sursa: rtv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite