Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Vezi motivul incredibil pentru care o bătrână de 93 de ani din România a fost înmormântată în grădina casei

Săptămâna trecută, Domnica Baciu, din Gârceiu, și-a încheiat socotelile cu viața, la 93 de ani. Moartea nu a adus însă liniștea, cel puțin nu familiei defunctei, care a devenit centrul unui scandal. Un scandal care nu își avea locul și rostul mai cu seamă într-un astfel de moment.

Vezi motivul incredibil pentru care o bătrână de 93 de ani din România a fost înmormântată în grădina casei
Comentează 0

Marieta Chira, fiica defunctei, povestește cum, chiar în ziua morții mamei ei, a aflat de la reprezentanții bisericii ortodoxe din sat că, pentru a o putea îngropa pe bătrână în cimitir, trebuia plătită o taxă de 1.000 de lei aplicată celor care nu-și achitau contribuția anuală la biserică și care, aveau nevoie, la un moment dat, de un loc de veci. Potrivit femeii, mama sa se afla în această situație întrucât trecuse de câțiva ani la greco-catolici și, prin urmare, plătea acolo taxa de cult, nu la ortodocși.

”M-am gândit că mama n-ar fi fost niciodată de acord cu așa ceva, că doar e cimitirul satului, nu cimitirul ortodox”, spune femeia.

Nemulțumiți de taxa impusă și de faptul că nu au reușit să găsească înțelegere de la reprezentanții bisericii, membrii familie îndoliate au luat decizia de a-și înmormânta moarta chiar în grădina casei acesteia.

”Au mai fost cazuri, în urmă cu mai mulți ani, dar acolo a fost șaradă. Noi n-am vrut să se întâmpla asta. Chiar discutasem cu mama, atunci când s-au întâmplat acele șarade, ce o să facem dacă o să avem și noi astfel de probleme. Și mama mi-a spus să o îngropăm în grădină sau oriunde, că ea oricum o să fie moartă, numai să nu fie scandal și certuri la ea la înmormântare. Și așa a fost: a fost pace, rugăciune și liniște”, spune Marieta Chira.

Contactat, preotul Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, susține că taxa nu are legătură cu apartenența la un cult sau altul.

”Este vorba despre o hotărâre a consiliului parohial luată în urmă cu mai mulți ani, înainte ca preotul de acum să fie numit în sat. Prin această hotărâre s-a stabilit ca în cazul persoanelor care nu-și achită contribuția anuală, atunci când au nevoie de loc în cimitir să se perceapă această taxă, destinată administrării cimitirului. Nu este încasată de preot, ci de consiliul parohial, și nu este pentru un serviciu religios, ci este o taxă pentru locul de veci”, precizează preotul.

Pentru că nu au fost de acord cu taxa și pentru că aveau și acordul bătrânei referitor la înmormântarea într-un loc mai puțin convențional decât cimitirul, familia a decis să își îngroape moarta în grădina casei. Decizia lor nu a fost influențată de faptul că joi, 22 octombrie, cu câteva ore înainte de înmormântare, preotul i-a sunat și i-a anunțat că pot să o îngroape pe bătrână în cimitir, fără nici o taxă. Groapa deja făcută, timpul scurt până la începerea ceremoniei și gustul amar lăsat de discuțiile din ultimele zile i-a făcut pe membrii familiei îndoliate să prefere să rămână consecvenți deciziei.

sursa: voceatransilvaniei.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite