Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Unirea Mică la Arad

Unirea Mică la Arad
Comentează 0

Cu prilejul aniversării a 163 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, luni, 24 Ianuarie, pe platoul din fața Primăriei Aradului au avut loc festivități care să omagieze simbolic importanța actului Unirii Principatelor la 24 Ianuarie 1859.

După intonarea Imnului Național al României a avut loc un ceremonial religios oficiat de către IPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, secondat de mai mulți preoți.

În continuare despre semnificația deosebită a acestei zile au vorbit după cum urmează:

Directorul Complexului Muzeal Arad, Sorin Bulboacă: ”Prin domnia lui Alexanru Ioan Cuza, între 1859 și 1866, s-au pus bazele statului român modern. Astăzi este și o altă sărbătoare. Cu 160 de ani în urmă s-a înființat primul guvern unic al României la București, condus de Barbu Catargiu. În același an, 1862, s-a format primul Parlament unic al României. Domnia lui Cuza a însemnat crearea armatei naționale și de asemenea, crearea poliției. A fost realizată prima Constituție românească în 1864, statutul dezvoltător prin care în România s-a introdus Parlamentul bicameral. Pe lângă Adunarea Deputaților Cuza a creat Corpul Ponderator, care ulterior, în 1866, s-a numit Senatul. A fost o perioadă de mari reforme, pentru că Alexandru Ioan Cuza s-a înconjurat de oameni politici de o valoare europeană”.

Subprefectul Aradului, Doru Sinaci: ”Actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 a fost rodul eforturilor neobosite ale elitei politice a vremii, care s-a bucurat de înțelegerea pe care românii din Moldova și Țara Românească au arătat-o nevoii de modernizare. Viziunea reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza ne-a lăsat moștenire un exemplu de unitate, de sacrificiu personal, pentru atingerea unui țel național, acela de a-i aduce împreună pe români. ”Ocaua lui Cuza”, intrată în legendă, este și ea astăzi simbol al egalității și al dreptății. Amintim totodată de rolul pe care statul trebuie să și-l asume pentru a-i apăra pe cei slabi în calea abuzului. Prin ”Mica Unire” românii și-au exprimat nevoia de unitate, dar și dorința de a progresa pe plan administrativ, economic și social deopotrivă. Dezideratul a rămas același pentru toate generațiile următoare, indiferent de natura provocărilor cu care s-au confruntat și a generat transformări majore în societatea noastră”.

Primarul Aradului, Călin Bibarț: ”Cred că trebuie să conștientizăm cu toții că, dacă nu era 24 Ianuarie 1859, nu era nici 1 Decembrie 1918. De aceea, indiferent cât este de frig, câți suntem de mulți sau puțini, oriunde ne-am afla, avem obligația să marcăm acest eveniment cu mai multă tărie, cu glas tare, și să spunem tuturor că suntem români, că suntem arădeni, că sărbătorim și ne bucurăm și de 24 Ianuarie și de 1 Decembrie. La mulți ani români, La mulți ani arădeni și să fim mândri de noi oriunde ne-am afla, Doamne-ajută!”

 

Galerie foto (54)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite