Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un pacient cu arsuri grave pentru care nu a fost loc în Bucureşti a ajuns la Timişoara

Sistemul saniar din România îşi dovedeşte încă odată nepuţinţa în cazul unui pacient ars. O femeie de 68 de ani, care a fost adusă la Spitalul de Urgenţă din Piteşti, duminică dimineaţă, nu poate fi transferată în Bucureşti pentru că nu ar fi locuri în spitale. După multe insistenţe, femeia va fi transferată, cu un elicopter SMURD, la Timişoara.

Un pacient cu arsuri grave pentru care nu a fost loc în Bucureşti a ajuns la Timişoara
Comentează 0

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a declarat că n-ar fi vorba de un refuz, ci de o întârziere legată de necesitatea de a evalua situaţia.  „Nu este un refuz, pur şi simplu a fost nevoie de o evaluare, astfel încât să găsim cea mai bună soluţie, în situaţia în care suntem. Dacă va fi cazul, va fi transferată inclusiv în străinătate”, a explicat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că luni ar urma să fie publicat, pe site-ul instituţiei, un regulament privind transferurile în astfel de situaţii, pentru ca lucrurile să fie mult mai transparente.

În urmă cu mai puţinn de 2 săptămâni, un tânăr din Piatra Neamţ, care a suferit arsuri grave, a murit într-un spital din Belgia, unde a fost transferat cu mare întârziere şi după multe bâlbe ale autorităţilor din România. La fel ca şi în cazul bătrânei de la Piteşti, mobilizarea s-a decalnşat abia după ce presa a relatat că spitalele refuză sau îşi pasează respondabilitatea de a prelua un mare ars, asta şi pentru că în Bucureşti sunt 11 locuri pentru astfel de cazuri.

Amploarea dezastrului din sistem a fost confirmată chiar de ministrul Sănătăţii. "România nu poate să trateze pacientul care are arsuri mai mari de 50 la sută din suprafaţa corpului. Aceasta este părerea mea, că nu se poate trata în România în condiţii de maximă siguranţă şi în condiţiile în care se afla acest pacient”, a afirmat Sorina Pintea.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite