Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Un oficial german avertizează că România riscă să-și piardă dreptul de vot în UE

Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul german,  Bundestag, a avertizat într-o scrisoare deschisă că dacă Guvernul Grindeanu nu retrage ordonanţa referitoare la modificarea Codului Penal, România riscă să-şi piardă dreptul de vot în UE.

Un oficial german avertizează că România riscă să-și piardă dreptul de vot în UE
Comentează 0

Oficialul german cere în scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, „să îl convoace de urgență” pe Sorin Grindeanu la Bruxelles și să îi solicite retragerea Ordonanței de modificare a Codurilor penale. Acesta avertizează că „în cazul în care Guvernul de la București refuză, atunci România riscă pierderea drepturilor de vot la nivel european”.

„Președintele Comisiei ar trebui să îl convoace de urgență pe premierul român la Bruxelles și să îi solicite retragerea de îndată a măsurile propuse. În cazul în care guvernul român refuză să raspundă la acest apel, va trebui aleasă altă cale. Comisia ar trebui să inițieze în aceasta situație o procedură conform noului mecanism pentru asigurarea statului de drept. În cazul în care guvernul nu cedează, România risca pierderea drepturilor de vot la nivel european”, a scris acesta.

„Este încurajator faptul că oamenii din Romania se opun la aceasta lovitură dată statului de drept. Demonstrațiile în masă pe acest frig arată că oamenii din România apară activ statul. UE trebuie sa fie acum de partea manifestanților și să îi sprijine”, a scris acesta.

Ordonanța de urgență reprezintă un atac serios la statul de drep

Gunther Krichbaum a subliniat că urmărește actualele evoluții interne din România cu mare îngrijorare și că după alegerile parlamentare din decembrie, noul guvern român lucrează în mod sistematic și în mare grabă la amnistierea susținătorilor partidului care au fost condamnați penal pentru corupție și fraudă electorala și la prevenirea viitoarelor cercetări penale pentru fapte de corupție. „Aceste legi și Ordonanțe de Urgență care împiedica viitoare acuzații împotriva politicienilor și anularea condamnarilor penale definitive, reprezintă un atac serios la statul de drept și la valorile fundamentale ale Uniunii Europene”, a mai punctat Gunther Krichbaum.

Uniunea Europeană are prevăzută această sancţiune de pierdere a dreptului de vot pentru cazul în care, într-o ţară membră, există ameninţări sistematice la adresa statului de drept. Procedura nu a fost folosită niciodată, deşi Polonia a fost ameninţată recent cu suspendarea dreptului de vot pentru încălcarea libertăţii presei.

Sursa libertatea.ro

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite