Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ULTIMUL DRUM, vernisajul unei expoziții foto tulburătoare despre Auschwitz

ULTIMUL DRUM, vernisajul unei expoziții foto tulburătoare despre Auschwitz
Comentează 0

Joi, 23 ianuarie 2020, ora 19,00, la Sala Clio a Complexului Muzeal Arad a avut loc vernisarea unei expoziții de fotografie care se dorește a fi o comemorare a 75 de ani de la eliberarea Lagărului de Concentrare de la Auschwitz – Oświęcim.

Fotografiile au fost realizate de Marius Buță și Octavian Iolu. Asociația Foto Club Arad, care au făcut și prezentarea de mai jos:

                    Despre expoziție:

”Titlul a fost ales sugestiv, deoarece acel loc a fost cu adevărat „ultimul drum” parcurs de milioane de oameni, unii nefăcând față transportului în vagoanele pentru vite, decedând până să ajungă la destinație. Expoziția de față conține imagini realizate pe parcursul anilor 2018 și 2019, în timpul vizitelor efectuate de autori în lagărul de concentrare și reprezintă finalitatea unui plan elaborat de a omagia jertfa celor peste un milion de suflete nevinovate care au pierit în condiții inumane.

Fotografiile pe care vă invităm să le priviți sunt grupate pe categorii, documente, reproduceri ale fotografiilor realizate în epocă, interioare de clădiri, exterioare, efectele personale ale deținuților și alte aspecte din lagăr. Nu este o prezentare exhaustivă, fiind limitată la numărul de imagini care poate fi expus, cu încercarea de a aduce mai aproape de publicul arădean fără posibilitatea de a vizita locul și cu un îndemn celor care dispun de mijloacele necesare, să treacă poarta lagărului și să tragă învățămintele necesare”.

Mai multe informații despre însemnătatea și impactul acestui fenomen au fost prezentate de către jurnalistul Basil Mureșan și rabinul Levi Emanuel.

”Este o expoziție despre Auschwitz, este o expoziție despre răul suprem. Niciodată în istoria lumii așa ceva nu s-a mai întîmplat șoi să dea Dumnerzeu să nu se mai întâmple! Omul are o capacitate uriașă de a face bine și de a face lucruri îngrozitoare. Aici, din păcate, e vorba despre lucruri îngrozitoare, dar este vorba și despre speranță. Și este vorba despre un popor care a trecut prin iad, aș putea sopune, a reușit nu numai să supraviețuiască, ci și să înflorească și să meargă înainte, în ciuda tuturor vicisitudinilor. Dacă voi credeți că nouă ne-a fost greu, gândiți-vă ce-a fost pentru evrei”, a evocat succint și sugestiv Basil Mureșan momentul , plasându-l în contextul mai larg al Holocaustului.

”Fiecare imagine este un denunț la memoria noastră colectivă și ne anunță în felul următor: Iubiți-vă unul pe altul! Divinul să ne dea sănătate tuturor, să ne dea întelepciune, să ne dea viață, bucurie, să fim bucuroși că suntem în viață, să fim bucuroși că nu am trecut prin lucrurile acestea. Și, în același timp, să ne amintim că fiecare imagine spune să ne iubim unul pe celălal”,  a concluzionat tânărul și înțeleptul rabin Levi Emanuel.

Date generale:

În suburbiile oraşului polonez Oświęcim, germanii au construit cel mai mare centru de ucidere în masă. În cinci ani, în complexul de lagăre de concentrare de la Auschwitz au murit un milion de oameni – evrei, ţigani, polonezi, ruşi etc. – fără ca nimeni să poată face nimic.

În ianuarie 2020 se comemorează 75 de ani de la eliberarea Lagărului de Concentrare de la Auschwitz de către trupele sovietice. Evacuarea lagărului de către germani a început la jumătatea lunii ianuarie, în 1945, dar Armata Roşie a deschis porţile lagărului abia pe 27 ianuarie.

Lagărul de concentrare Auschwitz I a fost realizat în 1940, în vechile cazărmi poloneze, după ce Germania anexează Silezia Superioară. Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluției finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului. Numărul exact de victime nu este cunoscut, dar majoritatea estimărilor contemporane sunt în jur de 1,1-1,6 milioane, din care peste 90% au fost evrei.

Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, parte a unui eveniment mai mare care a cuprins persecuția și uciderea altor popoare europene. Sub coordonarea SS, cu îndrumări din partea conducerii Partidului Nazist, toate ramurile birocrației de stat a Germaniei au fost implicate în logistica și în punerea în aplicare a acestei crime în masă. Uciderile au fost comise în toată Europa ocupată de germani, precum și în Germania Nazistă propriu-zisă și în teritoriile controlate de aliații acesteia. Circa 42.500 de centre de detenție au fost utilizate la concentrarea victimelor în scopul comiterii de încălcări flagrante ale drepturilor omului. Peste 200.000 de oameni se estimează că au comis crime asociate Holocaustului.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 2 februarie !

 

Mircea O. Boran Art. AAFR

 

P.S. Pentru cei preocupați de SINCRONICITATE: În timp ce traversam (printr-un loc nepermis) strada Horia pentru a merge la vernisajul de la Sala CLIO, mi-a tăiat calea un autoturism ce avea plăcuțele de înmatriculare cu literele BUG !!!

Galerie foto (66)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite