Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tur inedit pe bicilete organizat de Arad Free Tours

Aproximativ 40 de persoane au participat vineri, 23 august, de la ora 18 la „Turul Aradului Comunist”, a 4-a ediție Arad Free Tours pe două roți. La organizarea și conceperea turului de anul acesta, pe lângă ghizii Arad Free Tours, au participat și cursanții de la Școala de Turism Alternativ.

Tur inedit pe bicilete organizat de Arad Free Tours
Comentează 0

Deși inițial vremea se anunța frumoasă, după ce s-au bifat primele două obiective din itinerar, aceasta s-a schimbat brusc, iar când grupul a ajuns la Teatrul „Ioan Slavici”, cei prezenți au fost nevoiți să se adăpostească la intrarea în instituție. Ulterior, angajații teatrului au deschis porțile și au permis participanțiilor să intre în holul instituției, unde ghizii au fost nevoiți să improvizeze și să adapteze turul la noua situație. Condițiile meteorologice precare au întarziat turul cu mai mult de jumătate de oră, însă vreamea și-a revenit și turul a continuat.

Turul fiind unul tematic, o parte din participanți au venit cu obiecte vestimentare insigne și cu steaguri de „propagandă”.

Evenimentul a durat aproximativ trei ore și a cuprins atât obiective din centrul orașului, cât și din cartierele Alfa, Pârneava și Aurel Vlaicu. S-a vorbit despre comunism și socialism la modul general, apoi o scurta istorie a comunismului în România și ulterior referiri la aspecte din viața Aradului, de la fabrici și uzine, cartiere muncitorești, arhitectură, artă și viața de zi cu zi. Fiind considerat un subiect sensibil, dar care a marcat istoria noastră timp de mai multe decenii și care are urmări și în prezent, organizatorii au considerat că este un subiect care merită abordat, chiar dacă naște unele controverse. Lucrurile au fost tratate cu seriozitate, dar și cu umor în același timp, ghizii precizând încă de la început că turul este unul tematic și că organizatorii nu sunt partizani ai socialismului sau comunismului. Scopul turului a fost acela de a marca 30 de ani de la caderea regimului comunist și s-a adresat atât persoanelor care au trăit pe vremea aceea și au dorit să își cunoască mai bine orașul, cât și celor născuți după 1990, care nu au „prins” perioada respective și au dorit să afle mai multe.

„Asociația Turism Alternativ mulțumește tuturor participanților la tur și îi invită și pe viitor să ia parte la proiectele asociației, sau chiar să se implice ca voluntari în promovarea turismului în mod general și a Aradului în mod special. ” declară Mario Csipai președintele asociației.

Galerie foto (20)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite