Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tulpina braziliană COVID, de două ori mai transmisibilă. Depășește imunitatea naturală dobândită în urma unei infecții anterioare

Varianta P.1 Covid-19 care își are originea în Brazilia și s-a răspândit în mai mult de 25 de țări este de aproximativ două ori mai transmisibilă decât alte tulpini și este mai probabil să se sustragă imunității naturale pe care oamenii o dezvoltă după infecțiile anterioare, potrivit unui nou studiu internațional.

Tulpina braziliană COVID, de două ori mai transmisibilă. Depășește imunitatea naturală dobândită în urma unei infecții anterioare
Comentează 0

Cercetarea, realizata de o echipa britanica-braziliana de cercetatori de la institutii precum Universitatea Oxford, Imperial College London, Universitatea din Sao Paulo, a constatat ca varianta P.1 era intre 1,4 si 2,2 ori mai transmisibila decat alte variante care circula in Brazilia, scrie ziare.com.

De asemenea, aceasta tulpina a fost "capabila sa se sustraga, intr-un procent ce variaza intre 25-61%, imunitatii dobandite in urma unei infectii anterioare" cu o alta tulpina, au descoperit cercetatorii, intr-un semn ca vaccinurile actuale ar putea fi, de asemenea, mai putin eficiente impotriva acesteia.

Preocuparea internationala cu privire la varianta P.1 a crescut recent, peste 25 de tari detectand varianta, inclusiv Belgia, Suedia si Marea Britanie, aceasta din urma identificand sase cazuri.

Studiul nu a fost inca evaluat de colegi.

Cercetatorii au datat aparitia variantei P.1 la 6 noiembrie 2020, cu aproximativ o luna inainte ca cazurile sa inceapa sa creasca pentru a doua oara in orasul brazilian Manaus. Ei au descoperit ca proportia cazurilor clasificate ca P.1 in Manaus a crescut de la zero la 87% in interval de 7 saptamani.

Lucrarea a concluzionat: "Rezultatele noastre arata in continuare ca imunitatea naturala in scadere singura este putin probabil sa explice dinamica observata in Manaus, cu sprijin pentru P.1 care poseda caracteristici epidemiologice modificate".

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite