Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bărbat trimis în judecată pentru trafic de migranți. Vezi modul de operare folosit

Magistrații arădeni au trimis în judecată, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, un cetățean turc domiciliat în Turcia, regiunea Hatai, localitatea Iskenderun, cartier Pinarbasi. 

Bărbat trimis în judecată pentru trafic de migranți. Vezi modul de operare folosit
Comentează 0

În data de 13.03.2023, ora 08,15, inculpatul, cetăţean turc, în calitate de conducător auto al ansamblului rutier format din cap tractor, de culoare vişinie, înmatriculat în Turcia cu nr. 06 CSY 693 şi al semiremorcii, înmatriculată în Turcia cu nr. 06 DAP 105 , s-a prezentat la controlul de frontieră, pe sensul de ieşire din țară spre Ungaria, în PTF Nădlac II– Csanadpalota.

În momentul în care s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit al autovehiculului, autorităţile poliţiei de frontieră au descoperit ascunse în compartimentul marfă al autovehiculului un număr de 25 persoane de origine asiatică. 

Cu ocazia verificărilor în bazele de date intrări/ieşiri în/din România s-a constatat că persoanele susmenţionate nu figurează intrate legal în țară. Din conţinutul declaraţiilor inculpatului a rezultat că în calitate de şofer la o firmă de transport din Turcia a efectuat un transport de profile PVC. Înainte de a tranzita teritoriul României, la data de 11.03.2023 , a fost sunat pe telefonul mobil de către o persoană  care i-a propus să transporte mai mulţi migranţi peste graniță.

Inculpatul care se afla într-o situaţie materială precară şi avea nevoie de bani, fiindu-i afectată locuinţa de cutremurul din sud –estul Turciei din luna februarie 2023, a acceptat propunerea, iar în ziua următoare,12.03.2023, în jurul orei 23,00, inculpatul a preluat migranţii dintr-o parcare aflată lângă o pădure în apropiere de autostrada A1 (de la locaţia indicată de către cel care l-a contactat).

În aceeaşi parcare a ajuns şi un alt camion, de culoare albă, al cărui şofer a parcat de aşa manieră încât să nu fie observată îmbarcarea migranţilor în autovehiculul condus de către inculpat.

În continuare, migranţii au intrat în compartimentul de marfă, iar apoi s-au închis uşile, continuându-se deplasarea către PTF Nădlac II. În data de 13.03.2023 , în jurul orelor 08,15, ajungând în PTF Nădlac II, s-a constatat cu ocazia controlului de frontieră că în interiorul autovehiculului se aflau 25 migranți.

La expirarea termenului de 20 de zile, judecătorul de cameră preliminară constată că inculpatul nu a formulat cereri şi excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. De asemenea, nu s-a impus a fi invocate excepţii nici din oficiu. Procedând la verificarea actului de sesizare al instanţei, judecătorul de cameră preliminară constată că acesta cuprinde elemente de identificare a datei emiterii, denumirea organului emitent şi a persoanei semnatare, descrierea faptei ce face obiectul urmăririi penale, faptă ce este dezvoltată în materialitatea sa. De asemenea, rechizitoriul menţionează încadrarea juridică a faptei reţinute în sarcina inculpatului, descrierea detaliată a mijloacelor de probă pe care se sprijină acuzaţiile, datele privind persoana inculpatului şi dispoziţia expresă de trimitere în judecată a acestuia.

Totodată, rechizitoriul întocmit de procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad a fost verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform art. 328 Cod procedură penală, de către prim-procurorul unităţii de parchet. Pentru aceste considerente, instanța constată legalitatea sesizării instanţei - fiind respectate dispoziţiile art. 328 Cod procedură penală, a administrării probelor - cu respectarea dispoziţiilor art. 114-123 Cod procedură penală, precum şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi se va dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.


Scrie un comentariu

trimite