Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Tradiții de Anul Nou: Corinda la găzdoi și rețete locale

La Anul Nou, mergeau feciorii din Macea cu căciulile gătate (aranjate) de către drăguţe (iubite) cu fire (prime - panglici) şi mărgele. Ei erau însoţiţi de un stegar, iar când ajungeau la casele fetelor, porneau jocul, cu trei zicăli: de-a lungu, de-a-n-torsu, mănănţaua. Vestea sosirii pălăscaşilor era făcută de pălască (un clopoţel de aramă cu o limbă, tot de aramă, un ţăngălău).

Tradiții de Anul Nou: Corinda la găzdoi și rețete locale
Comentează 0

Corinda la găzdoi

Pluguşorul: trei colindători, doi boi, gazda.

Cei trei colindători intră în casa creştinului, se rotesc în mijlocul camerei şi gazda zice gospodarului:

„Aho, aho la obloane, la boieri, la cocoane, cavaleri şi domnişoare

Şade dumnealui în casă

c-un pahar de vin pe masă,

iar în fundul paharului şade lumina

Şi Dumnezeu cu deofina

Hei, hei, homorei

Şi mai mânaţi, flăcăi!”

 

Boii mugeau (de trei ori)

 

Gazda zice:

„Astă-vară primăvară

Iese Domnul pe afară

Porunceşte la argaţi:

-Boii să îi înjugaţi

Şi de-arat să v-apucaţi

Unde nu-s spini, nici mărăcine

Şi unde se poate ara bine

Hei, hei, homorei

Şi mai îndemnaţi flăcăi!”

 

Boii mugeau (de trei ori)

 

Cei trei colindători se opresc în mijlocul camerei, iar gazda se întoarce către stăpânul casei şi îi face urarea:

„Anul Nou ce astăzi vine

Să v-aducă dar şi bine

Anul Nou ce a intrat

Fie binecuvântat

Holdele să vă rodească

Măiestria să-nflorească

Şi tot bine să trăiţi

La mulţi ani fericiţi!

La mulţi ani cu-ndestulare

Vă poftim cu mic cu mare

Toată casa-n bucurie, veselie

La anul şi la mulţi ani!”

 

Urare de Anul Nou (Sfântul Vasile)

 

Anul Nou ce astăzi vine

Să v-aducă dar şi bine

Anul Nou ce a intrat

Fie binecuvântat

Holdele să vă rodească

Măiestria să-nflorească

În toată casa, bucurie, veselie

Să trăiţi «La mulţi ani»”.

Această urare era însoţită de un plug construit de copii şi împănat. Copiii aveau străicuţe şi căpătau mere, nuci, cârnaţi şi cărdăboş (înfăşurat după gât).

Existau şi urări persiflatoare:

„Anu Nou şi An Vechi

Umple cada ghi curechi!”

Nespecifice local sunt Capra şi Sorcova.

 

Rețete locale

 

În final, vă poftim la masă, cu reţete locale:

Ciorbă ţărănească

 Avem nevoie de: zarzavaturi, ceapă, mazăre, fasole verde, varză, carne, smântână. Se dunstuie zarzavaturile, ceapa şi se adaugă carnea. După ce carnea a fiert pe jumătate se adaugă celelalte ingrediente. Smântâna se adaugă la sfârşit, după gust.

Ca felul doi, erau: friptură de porc, cârnaţ, cârdăboş în dobă, carne cu ou (şniţele), carne fiartă de oaie cu sos, morcovi în sos şi preştenap.

Tort ţărănesc

 10 ouă, 10 linguri făină, 10 linguri zahăr. Cum se face? Se separă albuşurile de gălbenuşuri, se bat spumă, cu zahăr, se adaugă apoi gălbenuşurile şi făina.

Crema: 6 ouă, unt (200 gr.), o cană de zahăr, cacao. Cum se face? Se fierb, aburi, ouăle cu zahărul, până se îngroaşă, apoi se adaugă untul şi cacaoa.

(Reţete primite de la: Eleonora Cazan-Bundiş, Carol Feher, Tatian Murg, Ardelean Maria).

Mulţi ani trăiască

Mulţi ani trăiască

Mulţi ani trăiască, La mulţi ani!

de trei ori

sau

Mulţi ani

Mulţi ani

Mulţi ani trăiască

La mulţi ani!

Florica Ranta Cândea

Galerie foto (2)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite