Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Timişoara paralelă. Viaţa într-un cartier „ca-n Africa“, din viitorul oraş capitală culturală europeană FOTO

Caravana cinematografică ROD şi Caravana Medicală „Împreună pentru viaţă” au poposit în week-end în cartierul cunoscut în Timişoara ca strada Polonă. Este cel mai mărginaş şi marginal cartier al oraşului, un loc în care cultura nu ajunge niciodată. Un loc în care cei mai mulţi dintre timişoreni nu s-au oprit niciodată. E Africa de Timişoara.

Timişoara paralelă. Viaţa într-un cartier „ca-n Africa“, din viitorul oraş capitală culturală europeană FOTO
Comentează 1

Cartierul „strada Polonă”, zona de blocuri de aici aparţine de Freidorful de după pod şi este cel mai mărginaş şi marginal cartier al Timişoarei. Locul este conectat la oraş prin puţine mijloace de transport. Expresul 7 ajunge o dată la 40 de minute.   

Cândva, pe acolo întorcea tramvaiul 3, însă pe fostele linii cresc acum buruieni. Catedrala Mitropolitană se află la o oră şi jumătate de mers pe jos.   

La trei kilometri este Utvinul. Între strada Polonă şi cartierul Freidorf va trece şi viitoarea şosea de centură a Timişoarei.

Practic, oamenii de acolo nu au aproape nimic în apropiere. Pentru cele aproximativ 600 de persoane sunt doar două alimentare, un birt şi o firmă de pariuri sportive şi păcănele. Pentru orice altceva, ei trebuie să vină ”la oraş”.   

În mandatul primarului Ciuhandu, în câteva blocuri de acolo, primăria a mutat cazurile sociale.  

“E urâtă viaţa în acest cartier. E un cartier cu probleme. E multă mizerie. Tot ce se face frumos, după aceea se strică. Şi asta mă doare. Acum ştiţi cum e, cei care sunt în blocuri, familiştii, care sunt de mult aici, nu ai treabă cu ei. Problema e aici, în blocurile astea cu probleme sociale, cu deficienţe… Dar nu toţi sunt răi. Eu stau aici din 2004. Aşa a fost să fie, să vin aici. Omul mai face şi greşeli. La sat nu am mai putut sta, preţurile sunt mai mici”, a spus una dintre localnice.

CITEȘTE AICI CONTINUAREA

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite