Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Teodora Ianto la a treia carte-lecție - Considerații și interpretări

Teodora Ianto la a treia carte-lecție - Considerații și interpretări
Comentează 0

     Aflată într-o etapă de maturitate creatoare, după nouă volume lirice desfășurate pe câțiva ani, Teodora Ianto și-a făcut cadou, la ziua ei, tocmai un nou volum. Prezentarea acestuia a fost făcută în prezența unei selecte asistențe intr-un local care emană multă căldură și are pereții tapetați cu file de îmbietoare carte (Snooze cafe).

Domnul profesor universitar dr. Anton Ilica, a făcut portretul psihologic al tinerei autoare și a remarcat faptul că aceasta se regăsește atât în plan liric cât și (profesional) psihoterapeutic, la un nivel de mare forță. "Iată că și-n Arad se pot tipări cărți frumoase, iar editorul, Ioan Matiuț, s-a întrecut pe sine. Omul de azi, la a cărui eveniment am participat, se focalizează între Natalia Micalona ca și segment de poezie și Teodora Ianto, ca și segment de profil psihologic.

Natalia Micalona versus Teodora nu este un poet "fabes", ci scrie cu propriul sânge și-și poartă în volum trăirile (de viață) pe care le afișează, ci o bunătate rară! Cartea aceasta îi prezintă o nouă față, aceea de autor atoatecunoscător, omniscient și omniprezent, îndemnând cititorii să îi țină pasul! Un pas sacadat și de urmat". (Anton Ilica) În finalul evenimentului de mare încărcătură emoțională, a luat cuvântul Teodora Ianto: "Desigur, acum sunt pe un teren al disfuncțiilor, dar, prin care prind curaj să ofer paliere de dezvoltare și pentru alții, care suferă! Pentru că, și din lacrimi se pot ivi zâmbete. Această carte o dedic cuplurilor care se tot caută iar exprimările din pagini, converg de la particular înspre general. Și, oare ce-ar mai lipsi acum? Să ne vedem și noi pe noi înșine! E doar o remarcă prin care îmi promit să rămân la fel. Dedic această carte de Dezvoltare personală unui foarte bun prieten și îi mulțumesc domnului Marius Socaci pentru tehnoredactare".

* Note de lector Indubitabil, viața ne oferă anumite lecții prin scris. Luat scrisul, ca o terapie vindecătoare, îl primim (privim) fie cu fiori, fie cu nori, fie cu flori. Dar, e important cum cărțile ajung la noi, în aceste tulburi vremuri și în sfere tehnologice atât de frecvente. Recentul volum de vindecare vibrațională prin metoda Theta este a treia carte care oferă chei și soluții prin care omul și sufletul așteaptă, din partea unui specialist, o sursă de "bine". Acest "bine" vine acum prin conținutul și forma unei cărți, care conține șaizeci și șapte de sfaturi, lecții ori adresări (experiențe/pilde) în scopul unor cunoașteri de sine. Nu cred că se impune a accentua asupra unui inedit în structura "poveștilor" mai mult sau mai puțin de viață ale autorului ci mai degrabă am poposi într-o pledoarie pentru o lectură accesibilă!

Și, mai cu seamă, la studierea acestora cu un creion și un notes la îndemână! Pentru că, surprinzător," cartea de vindecare", în filele ei, conține, la fiecare "rețetă", un spațiu cu file rânduite pentru Notițe! (o Bibliografie selectivă completează armonios țesătura noii cărți). Ca și filolog, văd acest procedeu aparținând Caietelor de lucru (de muncă independentă) independent care stârnește, plăcut, mintea și sprijină învățarea rapidă și eficientă! Metoda "fișelor" fiind o practică accesibilă și formatoare în învățământul modern. De aceea, odată lansat volumul, va fi și sprijin și delectare.

Apărut la Editura Mirador, editor Ioan Matiuț, în condiții grafice frumoase, volumul plasează autorul în rândul tinerilor arădeni și nu numai care se fericesc (și) prin scris. "Despre carte" deschide volumul ca un gând adresat de autor cititorilor sau cercetătorilor: "Rolul meu pe acest pământ este acela de a fi un ghid. Ghidez omul spre lumină, spre Adevăr, spre curățare și dezlegare". Terapeut de mare forță, autorul lirizează, acum, cu idei, practici și alese simțăminte, înspre acei care, încă, mai au nevoie! De chei in cuvinte. Cuvintele ascunse între cele două coperte (coperta I învăluind mâinile înspre universul cunoașterilor, coperta IV conținând date despre autor și opera sa).

În concluzie, a treia carte de Dezvoltare personală și a treisprezecea din palmares, fac din autor, unul de mare succes și căutare! * (Fotoreportajul însoțește lansarea de astăzi.)

 

A consemnat Florica R.Cândea

Membru UZPR Arad

Galerie foto (23)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite