Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pedeapsă cu închisoarea pentru doi tineri care au agresat un așa-zis prieten

Pedeapsă dură cu închisoarea pronunțată de Tribunalul Arad pentru doi bărbați de 35, respectiv 36 de ani care au bătut crunt un prieten, până l-au băgat în spital. 

Pedeapsă cu închisoarea pentru doi tineri care au agresat un așa-zis prieten
Comentează 0

Cei doi, prin distrugerea uşilor de acces, au pătruns fără drept în imobilul persoanei vătămate dintr-o localitate lipită de municipul Arad unde, folosind obiecte contondente, respectiv o sabie şi un topor, l-au lovit în zona capului, membrelor superioare si membrelor inferioare, după care au plecat într-o direcţie necunoscută. În data de 30.10.2022, orele 01.55, au părăsit teritoriul României, prin punctul de trecere a frontierei Cenad, cu autoturismul marca VW model Passat.

În data de 02.11.2022, lucrătorii de poliție s-au deplasat pentru a pune în executare mandatul de aducere emis de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, privind pe unul dintre suspecți, ocazie cu care, mama acestuia a declarat faptul că nu mai ştie nimic despre fiul său din data de 30.10.2022 şi este posibil ca acesta să fie plecat din țară, aceasta având cunoştinţă despre fapta comisă de către fiul ei şi despre faptul că între fiul ei şi persoana vătămată există un conflict mai vechi.

În data de 03.11.2022, lucrătorii de poliție au procedat la darea în consemn la frontierele de stat a României, a numitului, persoana care i-a transportat pe suspecţi în afara teritoriului României. În data de 03.11.2022, au fost efectuate verificări la C.N.A.I.R., de unde rezultă faptul că, autoturismul marca VW model Passat, în data de 29.10.2022, orele 23:12, a fost surprins deplasându-se pe DN 69, km 24 + 760 în loc. Orţişoara, din direcţia Timişoara (imediat după comiterea faptei din data de 29.10.2022, în jurul orelor 22.00). În continuare, acelaşi autoturism a fost surprins, în data de 30.10.2022, orele 01.51, în loc. Cenad, în apropierea frontierei de stat a României. În data de 03.11.2022, au fost efectuate verificări privind conturile de socializare a suspecţilor, ocazie cu care s-a constatat faptul că, pe pagina de Facebook cu denumireaa fost postată o fotografie în care au fost etichetate paginile celor trei fapt ce denotă că între cei trei există o strânsă legătură, se arată în rechizitoriu. 

S-a reţinut că faptele întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de tentativă la omor, violare de domiciliu şi distrugere, şi sunt dovedite prin proces verbal de căutare, proces verbal de cercetare la faţa locului, planşe foto, declaraţiile martori, raport medico-legal preliminar emis de Serviciului de Medicină Legală. Fiind audiaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad în data de 20.01.2023, inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptelor, dar au negat folosirea toporului, susţinând că au folosit doar o coadă de topor în care, la unul din capete erau bătute, de jur împrejur, mai multe cuie. În acest fel, inculpaţii au încercat să justifice leziunea persoanei vătămate la nivelul capului, inclusiv a leziunii vizibile în planşa foto, oricum, aceştia au recunoscut folosirea unui obiect contondent dur, apt de a produce moartea.

În drept, procurorul a considerat că faptele inculpaţilor, care în data de 29.10.2022, în jurul orei 23:00, prin distrugerea uşilor de acces, au pătruns fără drept în imobilul persoanei vătămate unde, folosind obiecte contondente dure, l-au lovit pe în zona capului, membrelor superioare si membrelor inferioare, după care au plecat într-o direcţie necunoscută, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de tentativă la omor, violare de domiciliu şi distrugere. S-a apeciat că, potrivit criteriologiei medico - legale, chiar dacă viaţa victimei nu a fost pusă în primejdie, totuşi activitatea desfăşurată de către agresor, natura leziunilor suferite, multitudinea acestora şi leziunile de apărare suferite denotă că autorii au acţionat cu intenţia vădită de a suprima viaţa persoanei vătămate.

Victima a fost surprinsă chiar în locuinţa sa de agresori, după care a fost lovită cu obiecte contondente dure (topor şi sabie), în mod repetat în zone vitale. În practică, s-a precizat că există intenţia de a ucide dacă se constată că multitudinea de lovituri aplicate sunt în zone vitale ale corpului, dacă există perseverenţă în aplicarea loviturilor cu un obiect contondent dur în regiunea capului.

la data de 01.11.2022, s-a dispus de către schimbarea încadrării juridice a faptei comise asupra părţii vătămate din loviri sau alte violenţe în tentativă la omor şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţi pentru săvârşirea infracțiunilor de tentativa la omor, violare de domiciliu şi distrugere.

Martora fiind audiată în cursul urmăririi penale a declarat următoarele: „În data de 29.10.2022, în jurul orei 22.00 mă aflam în dormitorul locuinţei împreună cu numitul. Iar la un moment dat am auzit zgomot puternic la poarta de acces în curtea locuinţei şi apoi la uşa de acces în hol din termopan, auzeam cum cineva loveşte în uşă şi se sparge sticla, menţionez faptul că poarta şi prima uşă de acces în hol erau încuiate. Au intrat în primul dormitor după care au ajuns la uşa de la dormitorul nostru dinspre stradă care era de asemenea descuiată, însă aceştia au spart geamul şi de la aceasta şi apoi au intrat peste noi în timp ce ne aflam în pat. Când au intrat pe uşă în dormitor am văzut doi bărbaţi pe care i-am recunoscut imediat ca fiind avea o secure cu coadă din lemn de aproximativ un metru şi  avea o sabie lungă în mână, cu mâner negru. Aceştia s-au repezit la concubinul meu  strigând amândoi că îl omoară şi lovindu-l cu obiectele descrise mai sus pe care le aveau în mână fiecare. Totul a durat aproximativ 3 minute în care l-au lovit încontinuu în zona capului, în special în spate, zona picioarelor, în spate, în burtă, în mână dreaptă, la încheietură”.

Cei doi suspecți nu au antecedente penale pe teritoriul României. 

Instanța condamnă pe inculpat la pedeapsa de 6 (şase) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracțiunea de omor,  la pedeapsa de 1 (un) an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu, la pedeapsa de 1 (un) an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului, în pedeapsa cea mai grea, de 6 (şase) ani închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din celelalte pedepse aplicate, respectiv sporul de 8 (opt) luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa finală rezultantă de 6 (şase) ani și 8 (opt) luni închisoare, în regim de detenție. La indigo este și sentința aplicată de Tribunalul Arad celuilalt suspect în cauză. 

Tribunalul mai obligă pe inculpaţi în solidar la plata sumei de 25.000 euro/curs BNR la data plăţii efective, reprezentând daune morale către partea civilă, dar și cheltuielile de spitalizare. 


Scrie un comentariu

trimite