Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Strategul PSD, Darius Vâlcov, victorie de etapă în justiție. Procesul său se reia de la zero


La patru ani de la debut, procesul în care Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare se reia de la zero. Înalta Curte este așteptată astăzi să anunțe oficial rejudecarea, după ce Curtea Constituțională a decis că trebuie să existe completuri de trei judecători specializate.

Strategul PSD, Darius Vâlcov, victorie de etapă în justiție. Procesul său se reia de la zero
Comentează 0

Astfel, în raport de motivarea CCR cei cinci judecători stabilesc dacă vor continua judecarea apelului sau desfiinţează decizia primei instanţe, completul de trei judecători de la ICCJ prin care l-au condamnat pe Vâlcov la opt ani, şi impun rejudecarea de la zero a dosarului.

Pe 3 iulie 2019, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict între Parlament și ÎCCJ și a anunțat că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

Darius Vâlcov este acuzat că a primit mită 2,1 milioane de lei în 2013 pentru un contract de izolare termică a 131 de blocuri din Slatina.

Decizia de condamnare a lui Vâlcov a fost data în februarie 2018, însă cei trei judecători ai completului au întârziat un an redactarea motivării sentinței. 

Potrivit deciziei instanţei de fond, Darius Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani, 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani.

În același dosar, Minel Prina, fost primar la Slatina, a fost condamnat la 4 ani și șase luni de închisoare cu executare, iar Lucian Petrut Sușală, fost șofer al lui Darius Valcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani. De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit 3 ani și 6 luni cu executare. 
  
 Decizia a fost atacată atât de către DNA, cât și de Valcov și ceilalți inculpați.

Condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță, Vâlcov a beneficiat de clemență din partea judecătorilor: motivarea sentinței a venit după mai bine de 1 ani, iar apelul a început cu o amânare de câteva luni.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite