Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Stagiu de practică în Granada pentru elevii Liceului Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad

Stagiu de practică în Granada pentru elevii Liceului Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad
Comentează 1

În perioada 15-26 aprilie 2024, un grup de 22 elevi din clasele a X-a A, B și C, de la Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad, respectiv a X-a A, de la structura Liceul Tehnologic ,,Iuliu Moldovan” Arad au participat la un stagiu de practică în Granada - Spania.

Acest stagiu de practică a fost organizat în cadrul proiectului Erasmus+ Acțiunea Cheie 1 - Formare profesională VET 2023-1-RO01-KA121-VET-000118124, proiect derulat în cadrul Acreditării Erasmus+ deținută de Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad. Cei 22 elevi urmează cursurile liceale în cadrul specializărilor: tehnician în achiziţii şi contractări, coafor stilist, tehnician în silvicultură și exploatări forestiere și tehnician designer vestimentar.

Pe parcursul celor două săptămâni petrecute în Granada, elevii au efectuat şase ore de practică, în zilele lucrătoare ale săptămânii, la agenţi economici și saloane de înfrumusețare sub îndrumarea tutorilor desemnaţi. Astfel ei au fost pregătiţi pentru: integrarea la locul de muncă, lucrul în echipă, tranziţia de la şcoală la muncă, comunicarea eficientă, utilizarea mijloacelor şi instrumentelor digitale, satisfacerea cerinţelor clienţilor şi dezvoltarea personală, în scopul obţinerii performanţei.

În funcţie de specializare, elevii au dobândit competenţe şi abilităţi despre: diagnosticarea și determinarea tipului de păr, alegerea instrumentelor și echipamentelor necesare pentru uscarea părului, etica profesională, comunicarea eficientă, procedeele specifice contabilităţii, preţurile mărfurilor, etichetarea şi ambalarea ecologică, tranziţia de la şcoală la viaţa activă, cultura calităţii, utilizarea limbajului de specialitate şi asumarea rolurilor în echipă, cerinţele locului de muncă, crearea unei coafuri simple bazate pe împletituri cu diferite volume, realizarea de sarcini de lucru corect şi cu încadrare în timp, antreprenoriat, autoevaluare, adaptarea la schimbare şi controlul calităţii, determinarea indicelui de pierdere a materialelor textile, urmarea pașilor dintr-un proces complet de producție, pregătirea pieselor pentru a face produse vestimentare, alimentarea mașinilor de cusut simple și mașinile de cusut elastice: Triplock, Uberdeck, respectarea metodelor de bază folosite pentru tăierea țesăturilor, determinarea stadiului de poluare a solului în funcție de pesticidele utilizate, analizarea condițiilor climatice specifice zonei și influența acestora asupra productivității solului, realizarea compostului, analizarea solului adecvat pentru agricultură și exploatării forestiere, determinarea pH-ul solului și caracteristicilor N, P, K.

Pentru dezvoltarea competenţelor de comunicare într-o limbă străină, elevii au beneficiat de un minicurs de limba spaniolă cu durata de 10 ore, în prima săptămână a stagiului de practică. La finalul primei săptămâni de practică, elevii au susţinut o evaluare intermediară, iar evaluarea finală a avut loc în ultima zi de mobilitate. Validarea stagiului s-a făcut prin Certificate de participare şi documente de mobilitate Europass. De organizarea mobilităţii s-a ocupat M.E.P. Europrojects Granada, organizaţie intermediară reprezentată de Mari Carmen Espartero - director şi Jesus Delgado - director.

Elevii au fost însoţiţi de prof. Palcu Lorena Laura și prof. Julan Cosmin Mircea. Activităţile din cadrul proiectului au fost monitorizate de prof. ing. Lupei Anca Marilena – coordonator proiect Erasmus+ Acțiunea Cheie 1 - Formare profesională VET 2023-1-RO01-KA121-VET-000118124 şi director adjunct al Liceului Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad.

În weekenduri am putut descoperi Andaluzia, cea mai exotică şi senzuală regiune a Spaniei. Andaluzia înseamnă îmbinare de culturi, soare, poftă de viaţă, flamenco, istorie, tradiţii, palate maure cu fântâni şi grădini interioare, corida şi tapas. Au fost vizitate următoarele oraşe: Sevilia și Malaga, dar şi obiective turistice din Granada precum Parcul de Ştiinţe, BioDomo, Catedrala și Mirador de San Nicolas.

Considerăm că stagiile de practică în alte ţări îmbunătăţesc cultura generală şi cea de specialitate, procesul de tranziţie de la educaţie şi formare către piaţa muncii, consolidând în acelaşi timp cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale VET.

prof. Julan Cosmin Mircea

Galerie foto (20)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite